Confessió

El pederasta d’Instagram confessa els abusos a gairebé un centenar de nens: «Demano perdó»

La petició de 1.324 anys de presó quedarà reduïda a 20 anys davant el reconeixement dels fets i atenuants

El pederasta d’Instagram confessa els abusos a gairebé un centenar de nens: «Demano perdó»
5
Es llegeix en minuts
Europa Press

José Ángel S. S., acusat d’abusos sexuals a gairebé un centenar de menors entre el 2015 i el 2018, ha confessat en el judici que els va entabanar a través d’Instagram per mantenir relacions sexuals, tal com va admetre en instrucció, i ha reconegut tenir una desviació sexual, mostrant el seu penediment i demanant perdó a les víctimes, han informat fonts jurídiques.

El conegut com a pederasta d’Instagram, de 31 anys, s’ha assegut aquest dilluns al banc dels acusats de l’Audiència Provincial de Madrid per més de 250 delictes de dotze tipus diferents de pornografia infantil, abusos sexuals, ciberassetjament i corrupció de menors, entre d’altres. Totes les víctimes eren nens de menys de 16 anys.

De 1.324 anys a 20

El fiscal sol·licita al depredador sexual una pena de 1.324 anys de presó però el compliment efectiu serien 30 anys. No obstant, la condemna quedaria reduïda a 20 anys amb l’aplicació d’atenuants i el reconeixement dels delictes, segons han indicat fonts jurídiques.

En aquest tipus de delictes no es pot arribar a un acord de conformitat entre les parts, fiscal, advocat defensor i acusacions particulars, ja que requereix prova perquè hi hagi una sentència condemnatòria.

La sessió d’aquest dilluns s’ha centrat en les qüestions prèvies i en l’interrogatori de l’acusat, que ha reconegut els delictes dels quals se l’acusa «sense gènere de dubtes», segons els advocats presents en la compareixença.

Davant el reconeixement, s’ha renunciat a part de la prova testifical. Les parts del procés han dirimit a la vista sobre la responsabilitat civil per calcular les quantitats a entregar a cadascun dels perjudicats.

Desviació com a atenuant

En la pericial, compareixeran psicòlegs que han tractat el pederasta per certificar que pateix una desviació, cosa que suposarà un atenuant en la pena a imposar en la sentència que es dicti.

La majoria dels menors estan representats pel fiscal, mentre que n’hi ha tres que porten la seva pròpia acusació particular. Un dels advocats, el lletrat Santiago Seijas, ha relatat com està la família del menor que representa i el trauma que els ha generat aquesta situació.

«És bastant dur per a tota la família i per al xaval», ha comentat l’advocat, que porta el cas d’un noi que va patir abusos amb 14 anys i pel qual sol·licita a l’acusat una condemna de quinze anys de presó.

El lletrat creu que hi va poder haver fallades perquè els abusos a què van ser sotmeses les víctimes es dilatessin en el temps, des del novembre del 2015 fins al setembre del 2018, entre ells el control dels pares, l’adolescència que travessaven les víctimes i la mateixa manipulació del pederasta.

En instrucció, va admetre els abusos i tenir una malaltia, per la qual va requerir sotmetre’s a una rehabilitació. «Des del principi, ha mostrat intenció de rehabilitar-se», ha remarcat Seijas.

El judici se celebra a porta tancada i s’estendrà durant diversos dies. Després de concloure aquesta primera sessió, un dels advocats ha manifestat que estan «satisfets» amb la confessió de l’acusat i les seves mostres de penediment.

L’engany

La Fiscalia remarca que a través de xarxes socials com Instagram, de grups de WhatsApp, o altres de naturalesa semblant», J. A. S. S. contactava amb menors de 16 anys amb la intenció de mantenir-hi contactes sexuals de diferent naturalesa.

En algunes ocasions, es feia passar per una noia menor d’edat anomenada Lorena amb qui els menors mantenien converses de naturalesa sexual.

Una vegada guanyada la seva confiança, els enviava fotos i vídeos d’una noia menor d’edat despullada i masturbant-se i al seu torn, «amb ànim libidinós», sol·licitava als menors que li enviessin fotos i vídeos despullats i masturbant-se, «els quals accedien a la sol·licitud de l’acusat sota l’engany d’estar parlant amb una noia menor d’edat».

Trobades sexuals

Una vegada consolidat l’engany, en algunes ocasions va buscar mantenir una trobada sexual amb els menors a qui els proposava fer un trio amb ella i amb un presumpte amic seu «que seria el mateix acusat». D’aquesta manera aconseguia entabanar-los «aprofitant-se de la falta de maduresa de les víctimes, totes menors de 16 anys».

Més endavant, en el transcurs de les esmentades converses l’acusat passava a sol·licitar-los de manera «molt insistent» que quedessin directament amb aquest amic per mantenir relacions sexuals amb ell si és que volien quedar amb Lorena.

D’aquesta manera aconseguia doblegar la voluntat de les seves víctimes, «arribant fins i tot en alguns casos a oferir diners o regals als menors perquè hi accedissin». En més d’una ocasió la seva tàctica va tenir l’èxit desitjat ja que els menors van accedir a mantenir sexe consentit amb J. A. S. S.

En el transcurs d’aquestes cites, «els menors i l’acusat es masturbaven mútuament, es feien fel·lacions i fins i tot en alguns casos l’acusat els arribava a penetrar».

Robatori d’identitat

En altres ocasions l’acusat es presentava a les xarxes socials com un jove menor d’edat, aconseguint d’aquesta manera també entabanar alguns menors de 16 anys amb els quals s’intercanviava missatges de naturalesa sexual i arxius fotogràfics i de vídeo en els quals tant l’acusat com els menors exhibien els seus genitals i es masturbaven.

A través d’aquesta via l’acusat també els proposava quedar per mantenir una trobada sexual, en alguns casos oferint-los diners o regals perquè realitzessin aquestes pràctiques sexuals, aconseguint-ho en ocasions en què els menors accedien a mantenir relacions sexuals consentides amb l’acusat.

Abús de poder

Notícies relacionades

En altres casos l’acusat es presentava directament davant els menors com un home major d’edat, «aconseguint també d’aquesta manera guanyar-se la confiança dels menors i mantenir-hi un intercanvi de missatges de naturalesa sexual i fotos i vídeos en els quals tant l’acusat com els menors apareixien despullats i masturbant-se, proposant-los de manera insistent concertar una trobada sexual, que en algunes ocasions tenien lloc, mantenint els menors relacions sexuals consentides amb l’acusat».

De cara a l’interrogatori dels menors, la Fiscalia interessa l’adopció de les mesures previstes a la Llei d’Enjudiciament Criminal per evitar «la confrontació visual amb l’acusat utilitzant per a això qualsevol mitjà tècnic que faci possible la pràctica d’aquesta prova, com la videoconferència o un altre sistema similar que permeti la comunicació bidireccional i simultània de la imatge i so».