Com un alcoholímetre

Arriba el test d’alè per detectar la covid

El DSA Breath Pass dona els resultats en dos minuts i és útil abans que apareguin els símptomes i en casos asimptomàtics

Arriba el test d’alè per detectar la covid

Laboratorios Rhogen

1
Es llegeix en minuts

Un nou sistema per detectar la covid ha arribat a Espanya. Precisament quan l’extensió de la variant òmicron ha obligat a estendre l’ús de test d’autodiagnòstic d’antígens, els Laboratoris Rhogen han iniciat la comercialització d’un test per detectar el virus per l’alè, com si es tractés d’un alcoholímetre.

El dispositiu, DSA Breath Pass, dona el resultat en només dos minuts, després d’exhalar al broquet. El diagnòstic apareix en una ‘app’ connectada al mecanisme, que està gestionat per intel·ligència artificial.

DSA BreathPass ja compta amb la certificació de la Unió Europea, i la seva viabilitat ha sigut avaluada també per diversos estudis universitaris. Per la gran demanda existent, els terminis d’entrega poden demorar fins a dos mesos.

Nanosensors i intel·ligència artificial

Segons informa Rhogen, la tecnologia de DSA registra compostos orgànics volàtils (VOC) i biomarcadors de l’aire expirat mitjançant un sitema de nanosensors. A través d’un ‘software’ es comunica amb un algoritme d’intel·ligència artificial ubicat al núvol que reconeix la correlació entre els biomarcadors detectats i les característiques establertes de la covid o altres patologies prèviament identificades.

Notícies relacionades

El sistema demostra un especificitat del 85%. L’empresa sosté que, «amb les dades existents i els estudis de camp realitzats, BreathPass és una eina òptima per al control de personal en grans empreses, escoles i grups controlats, millorant els costos de control, minimitzant els contagis per contacte i reduint el temps utilitzat per fer anàlisis».

A més, el seu funcionament permet actuar abans que apareguin els símptomes o en casos asimptomàtics. «Els marcadors biològics que genera el metabolisme amb la seva resposta immune apareixen en la respiració exhalada en les primeres 24 hores. La tecnologia del test d’alè és capaç de detectar aquests marcadors, per la qual cosa està especialment recomanada per a la detecció precoç de casos asimptomàtics i preasimptomàtics, una cosa molt pràctica per implantar controls en espais laborals, llocs amb un alt flux de persones o en l’accés a llocs especialment crítics, com les clíniques i les residències de gent gran», afirmen fonts de l’empresa.