Proves ràpides

Obrim un test d’antígens: una tira de cel·lulosa i dos anticossos

  • Les proves d’autodiagnòstic contenen una proteïna que reacciona a la covid i una altra que reacciona al líquid de la dissolució

Obrim un test d’antígens: una tira de cel·lulosa i dos anticossos
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Els tests d’autodiagnòstic, que aquests dies s’utilitzen cada dos per tres per saber si un mal de coll o una tos és covid, per conèixer si s’està contagiat després de tenir contacte amb un positiu o com un element de precaució més abans d’una celebració, contenen un mecanisme molt simple però amb anys d’investigació darrere. Per fora estan compostos d’una carcassa de plàstic amb forats. I per dins tenen una tira de cel·lulosa que conté una tècnica de separació i caracterització que els químics utilitzen amb freqüència i es diu cromatografia. Sembla complex, però no ho és tant, aquí expliquem totes les parts dels tests de nas (que són els més freqüents i testats) i com funciona cada una.

La línia de positiu

Aquesta tira de cel·lulosa (semblant al paper) que hi ha dins la carcassa de plàstic conté, a l’altura en què es mostra si el resultat és positiu o negatiu (indicat amb una T), un anticòs que reacciona quan entra en contacte amb un dels antígens específics del coronavirus. «Les dues proteïnes encaixen com una clau en un pany», explica Deborah García Bello, química i divulgadora científica. Al seu torn, l’anticòs està associat a un pigment anomenat cromòfor que fa que si entra en contacte amb el virus, canviï de color i es mostri la temuda ratlleta que indica que el resultat del test és positiu.

La línia de control

En l’anomenada línia de control, que indica si la prova s’ha fet correctament (marcada amb una C), el funcionament és similar. En aquesta part de la tira de cel·lulosa hi ha un altre anticòs (diferent dels que enllacen amb la covid) que reacciona a un antigen que hi ha en la dissolució, el líquid en què s’introdueix l’hisop, que en alguns tests ja ve dins un tubet de plàstic i en altres en un degotador a banda que s’ha d’abocar al tubet de plàstic i barrejar-lo amb l’hisop després d’introduir-lo al nas.

Quan la línia de control canvia de color (ja que l’anticòs també està associat a un pigment) «significa que el test s’ha fet bé i el dispositiu i la dissolució estan en bon estat», afegeix García Bello.

La dissolució

Una altra part important d’aquestes proves és la «dissolució tampó», que no només conté l’antigen que reacciona amb l’anticòs que hi ha en la línia de control sinó que compleix dues funcions més: d’una banda, permet que la tira de cel·lulosa es vagi impregnant a poc a poc i serveix de «tampó», és a dir, perquè es mantingui el pH estable. «Això és important –assenyala l’especialista– perquè les proteïnes, és a dir, els anticossos i els antígens que contenen els tests, són molt sensibles a les variacions del pH, si es modifica, les proteïnes es retorcen, canvien de forma i en conseqüència no enllacen, cosa que pot provocar falsos positius i falsos negatius». Això passa també, segons García Bello, amb els canvis de temperatura, per la qual cosa els tests s’han de preservar de les temperatures extremes.

L’hisop

Notícies relacionades

L’hisop no és res més que un pal de plàstic amb un cotó en una punta i ve dins una bossa de plàstic, com els altres components, perquè està esterilitzat. Per això és important rentar-se bé les mans abans d’utilitzar-lo, per no contaminar les parts del test.

Tipus de resultat

Els tests poden donar un resultat positiu, un resultat negatiu (quan la línia marcada amb una T no canvia de color, es queda blanca) o poden ser invàlids. En aquest últim cas, pot ser que no canviï de color cap dels dos indicadors o que només canviï el de la T però no la línia de control, el que indicaria que el test està mal fet o que s’ha alterat alguna de les parts i per això el resultat no és fiable. Aquests dies proliferen a les xarxes socials tests que donen positiu amb suc de taronja i altres begudes per intentar qüestionar la fiabilitat d’aquestes proves. Però els seus resultats són invàlids ja que amb aquests líquids es desestabilitza el pH i, per tant, l’anticòs pot reaccionar però no per trobar-se davant la covid.