Espectacle

Els dofins solquen la platja de Gijón en ple hivern: «No és habitual»

  • Un grup de l’espècie mular es va endinsar a la badia per a sorpresa dels experts després de diversos dies per la costa asturiana

Els dofins solquen la platja de Gijón en ple hivern: «No és habitual»

EMILIO VIÑUELA

1
Es llegeix en minuts

Si primer va ser l’arribada massiva de sorra a la platja de San Lorenzo, a Gijón, la visita aquest dimecres a la badia la van protagonitzar un grup de dofins mulars –la més comuna i més coneguda de la trentena d’espècies– que des de fa diversos dies estan recorrent la costa d’Astúries, segons detallen els experts. «És més fàcil veure’ls a la primavera o a l’estiu, però ara han arribat a l’hivern i no sabem per què. Tenim detectats tres grups per la costa asturiana», explica Luis Laria, president de la Coordinadora per a l’Estudi de les Espècies Marines (Cepesma).

La presència dels dofins, que al matí van estar rondant el turó del Cuervo, per la Providencia, i que després, en el seu viatge cap a l’oest, es van endinsar a la badia en diverses ocasions del dia, va estranyar molts habituals de San Lorenzo i el món nàutic. «A l’estiu és molt habitual veure’ls a una milla de la costa, el més estrany és veure’ls a aquesta època de l’any», reconeix Asier Rodríguez, de Creu Roja del Mar.

Notícies relacionades

Els dofins mulars són dels més grans i poden arribar a pesar fins a 600 quilos, explica Luis Laria. Veure’ls en zona de costa és relativament freqüent i «són l’espècie que més se sol acostar a la gent, a surfejar onades; són juganers», descriu l’expert del Cepesma. «Quan navegues, els encanta jugar amb tu», confirma Asier Rodríguez. Són diversos els surfistes habituals, o usuaris de les motos d’aigua, que també s’han trobat amb dofins en els últims anys a Gijón.

Aquesta espècie de dofí mular, a més, és, «després dels éssers humans, la que més capacitat intel·lectiva té, per sobre de molt d’alguns primats», afirma Luis Laria, que sospita que o bé per jocs o bé per aliment es van endinsar fins a la platja de San Lorenzo. «Li encanta jugar però pot ser que entressin per algun peix», reflexiona Laria, que fa dies que els segueix la pista. Dimarts, per exemple, un exemplar es va endinsar a la dàrsena del port de Luarca.

Temes:

Astúries