Amb un recurs d’empara

El TC revisarà la rebaixa de condemna a un catedràtic que va abusar sexualment de tres companyes

  • El tribunal vol comprovar si el condemnat es va beneficiar perquè es va responsabilitzar les víctimes dels retards

  • La demanda d’empara al·lega vulneració de la tutela judicial i discriminació per raó de sexe i a la integritat

El TC revisarà la rebaixa de condemna a un catedràtic que va abusar sexualment de tres companyes

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional revisarà una sentència de l’Audiència Provincial de Sevilla que va rebaixar una condemna de set anys i nou mesos de presó a un any i 20 mesos. És la pena que es va imposar finalment a un catedràtic per abusos sexuals i lesions a tres professores universitàries de la seva mateixa àrea. La Sala Primera ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per una elles a l’entendre que l’assumpte té especial transcendència constitucional, en línia amb les últimes resolucions del tribunal de garanties, en les quals està mostrant una especial sensibilitat amb certs assumptes que preocupen la societat.

La petició d’empara, l’admissió a tràmit de la qual es produeix en un percentatge tan baix que sol ser sinònim de la futura estimació del recurs, es fonamenta que la sentència d’apel·lació de la qual va resultar beneficiat el condemnat li va aplicar una circumstància atenuant per dilacions indegudes molt qualificada, al fer recaure la responsabilitat dels retards que s’havien viscut en el procediment en les mateixes víctimes. El recurs argumenta que amb això es va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva de les dones que van exercir l’acusació particular, en relació amb el dret a la no-discriminació per raó de sexe i a la integritat.

Primera condemna

En el cas concret que es revisarà el catedràtic va ser condemnat en primera instància per tres delictes continuats d’abusos sexuals, amb l’atenuant ordinari de dilacions indegudes, a les penes de dos anys i tres mesos de presó i inhabilitació per cada un dels delictes d’abús sexual i a un any més de presó pel delicte de lesions, que suma un total de set anys i nou mesos de presó.

Notícies relacionades

No obstant, en apel·lació, l’Audiència Provincial de Sevilla va aplicar l’atenuant de dilacions indegudes molt qualificat, cosa que va suposar rebaixar-li la pena en dos graus i el va absoldre del delicte de lesions. Les penes definitives que se li van imposar van ser d’un any per l’abús sexual continuat a la recurrent en empara i de 10 mesos per cada un dels abusos sexuals a les altres professores.

La Sala ha considerat que aquest recurs d’empara té especial transcendència constitucional. D’una banda, pot donar ocasió al Tribunal per aclarir o canviar la seva doctrina, com a conseqüència d’un procés de reflexió interna. D’altra banda, permet valorar canvis normatius per configurar el contingut del dret, com pot ser la necessitat d’incorporar, en casos com el present, l’enjudiciament amb perspectiva de gènere, de conformitat amb l’exigit per Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona de les Nacions Unides i pel Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d’Istanbul).