Restriccions pel coronavirus

Catalunya retira l’ús del passaport covid als bars i restaurants des d’aquest divendres

El comitè científic assessor del Govern acorda eliminar la mesura per la falta d’evidències de la seva efectivitat

Catalunya retira l’ús del passaport covid als bars i restaurants des d’aquest divendres
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comissió delegada en matèria de covid de la Generalitat ha decidit aquesta nit retirar l’obligatorietat del certificat covid per als bars, restaurants i gimnasos vigent a Catalunya des de fa uns dos mesos. La mesura entrarà en vigor la mitjanit de dijous a divendres.

La resolució, prevista per aquest dijous però avançada a aquest dimecres a la nit després d’avaluar l’informe del comitè d’experts, es publicarà aquesta mitjanit al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). 

Segons la comissió, la variant òmicron «ha demostrat tenir una fuita immunitària i disminuir així la prevenció de la infecció, en comparació amb la variant delta». D’aquesta manera, una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se amb el virus, independentment del seu estat vacunal o haver passat la malaltia. D’això es deriva que «l’efectivitat de l’obligatorietat de l’ús del certificat covid disminueix com a mesura que afegeix una capa de seguretat».

El Govern manté la reunió de la comissió delegada per avaluar la situació amb els departaments afectats, però assegura que no serà necessari cap més tràmit que publicar-lo al DOGC.

El passaport covid, no obstant, continuarà sent obligatori per viatjar.

Notícies relacionades

El certificat covid, que recull que la persona portadora ha sigut vacunada contra la covid-19, va entrar en vigor per accedir a l’interior dels bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran a Catalunya el 24 de novembre passat, després d’un primer intent que es va haver de suspendre pel caos generat per l’allau de peticions. Mai va ser obligatori per als espais oberts dels bars i restaurants.

En tots els casos, l’argument per aplicar-lo va ser l’augment dels contagis i unes males dades epidemiològiques que s’han vist àmpliament superades per les xifres de la variant òmicron.