Crisi del coronavirus

La sanitat privada s’uneix a la veus que demanen escurçar la quarantena per a asimptomàtics

La patronal posa com a exemple la decisió de països com els Estats Units, on la baixa s’ha reduït a cinc dies, o de Suïssa, que limita a quatre dies l’aïllament

La sanitat privada s’uneix a la veus que demanen escurçar la quarantena per a asimptomàtics
2
Es llegeix en minuts

La sanitat privada ha demanat aquest dimarts a la Comissió de Salut Pública –que s’ha reunit i ha pres una sèrie de decisions relatives a l’administració de la dosi de reforç en persones que han passat la infecció– que advoqui per un «criteri unificat» que permeti reduir «tant la tramitació burocràtica com els dies d’aïllament» establerts en els casos asimptomàtics i de contacte directe amb contagiats. Segons dades recollides per la patronal, les baixes associades a la sisena onada afecten de mitjana més del 10% de les plantilles del sector sanitari, i arriben a superar en algunes regions com el País Basc i Galícia el 15% i 17%, respectivament, tal com publica ‘El Periódico de España’.

Són dades aportades per l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE), que agrupa gairebé 1.300 entitats sanitàries privades (hospitals, clíniques, centres especialitzats, laboratoris, empreses de transport sanitari, etc.) i compta amb una representació superior al 80% dels centres hospitalaris privats d’Espanya.

Les baixes per covid

Les baixes per covid entre el personal de la sanitat privada estan provocant als centres «problemes considerables de gestió» i alguns hospitals s’estan veient obligats a cancel·lar intervencions programades per falta de professionals, segons el secretari general de l’ASPE, Luis Mendicuti. Afecten, indiquen des de l’ASPE, un 10% del seu personal sanitari: 18.500 professionals entre medicina i infermeria.

Atès el caràcter asimptomàtic de la majoria de baixes laborals actuals associades a la variant òmicron, l’ASPE, en la línia del que han expressat des de patronals com la madrilenya CEIM, insta a la Comissió de Salut Pública –reunida des de primera hora del matí d’aquest dimarts– a estudiar la possibilitat de replantejar els temps estipulats d’aÏllament perquè els professionals sanitaris puguin rebre l’alta mèdica.

La situació «es fa més complexa tenint en compte que hospitals privats d’una desena de comunitats autònomes estan atenent pacients covid en aquesta sisena onada». Es tracta de centres de les Canàries, Catalunya, Regió de Múrcia, País Valencià, les Balears, País Basc, Galícia, Andalusia, Comunitat de Madrid i Navarra, amb ingressos tant en ucis com en planta relacionats amb el coronavirus.

Cinc dies de baixa

La patronal de la sanitat privada al·ludeix a comunitats com Castella i Lleó, on s’està vivint, asseguren, «la pitjor onada de la pandèmia fins al moment quant a índex de baixes laborals entre el personal sanitari, però també la de menor gravetat, atesa la majoria de casos asimptomàtics».

Des de l’ASPE indiquen que tot i que algunes comunitats han implantat l’automatització del procés d’alta una vegada transcorregut el termini prescrit d’aïllament, els mecanismes per mirar d’agilitar els tràmits burocràtics estan aplicant-se de manera desigual en cada autonomia, cosa que al seu torn provoca «una desigualtat de casuístiques entre centres i professionals sanitaris segons el seu lloc de treball».

Les plantilles pateixen

Asseguren que aquesta situació està causant la minva a les plantilles. Es queixen, a més, que en autonomies com la Comunitat Valenciana, el volum de contractació de professionals per part de la sanitat pública està deixant sense opcions –sobretot en infermeria– els centres del sector privat.

Notícies relacionades

Consultada per ‘El Periódico de España’, la patronal indica que no han fixat una posició clara sobre quina durada han de tenir els aïllaments, perquè ha de ser la Comissió de Salut Pública –a Espanya el temps de baixa per positiu en covid-19, sempre que es tracti d’un cas asimptomàtic, és actualment de set dies– la que es pronunciï sobre aquest tema.

Això sí, l’ASPE al·ludeix «a les les casuístiques en altres països» on han procedit a la reducció dels aïllaments «recolzant-se en criteris clínics». És el cas dels Estats Units, on la baixa s’ha reduït a cinc dies, o de Suïssa, on tan sols s’han de guardar quatre dies d’aïllament abans de la reincorporació a l’activitat laboral.