Els seus 12 magistrats

El Constitucional revisarà en el ple el dret de les embarassades de parir a casa

  • La Sala Segona ha decidit que el recurs d’una dona sigui resolt per tots els magistrats del tribunal

  • La fiscalia ha informat en contra de la impugnació a l’entendre no vulnerats els drets de la dona

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els temps de la justícia i de la societat no solen coincidir. Per això no és infreqüent veure com es dicta sentència sobre certs fenòmens quan ja fa tants anys que es produiexen que comencen a ser gairebé quotidians. No obstant, en aquesta ocasió el Tribunal Constitucional sembla haver reaccionat amb més celeritat de l’habitual i ha decidit revisar en el ple el dret de les dones de parir a casa.

Conscients de la rellevància de l’assumpte, al ser una pràctica cada vegada més estesa, la Sala Segona de l’alt tribunal, presidida pel seu vicepresident, Juan Antonio Xiol, ha decidit que el més convenient és que siguin els 12 magistrats que componen el ple els que resolguin el recurs d’empara presentat per una dona que es va obligar judicialment a ingressar en un hospital per donar a llum, segons ha informat el mateix alt tribunal.

El 24 d’abril del 2019, el Jutjat d’Instrucció número 1 d’Oviedo, en funcions de guàrdia, va ordenar l’ingrés obligat a l’Hospital Universitari Central d’Astúries «per a la pràctica, en cas de ser precís, d’un part induït» d’una dona resident a Oviedo que volia donar a llum al seu domicili, malgrat els riscos que es presentaven per al nadó.

Recursos perduts

La dona, que ha acudit al Constitucional en empara, després d’haver perdut tots els recursos en les instàncies inferiors, inclosa una reclamació contra el Servei Asturià de Salut davant el Tribunal Superior de Justícia del principat, havia ja superat la setmana 42 de gestació. El jutjat va realitzar l’ordre després de rebre una sol·licitud firmada pel subdirector de Serveis Quirúrgics i Crítics de l’hospital, en la qual declarava necessari l’ingrés hospitalari per a la inducció immediata del part.

En un informe, a més, el cap de Secció d’Obstetrícia de l’HUCA relatava l’historial de controls d’embaràs i visites a l’esmentat servei interromputs per la dona la setmana 35 de l’embaràs. Si el part no es realitzava a l’hospital existia «risc d’hipòxia fetal i mort fetal intrauterina», assenyalaven els facultatius.

Amb l’ordre judicial a la mà, la policia local d’Oviedo es va desplaçar al domicili de la dona, que després d’una reticència inicial, segons consta a l’atestat, va accedir al trasllat a l’hospital, on va tenir un nadó després de ser-li practicada una cesària.

Drets en joc

Notícies relacionades

La dona al·lega que amb aquesta actuació va patir una discriminació per raó de gènere, a l’haver-ho sigut per la seva condició d’embarassada a l’hora de consentir o rebutjar intervencions en l’esfera personal. També per raons ideològiques, perquè considera que la seva idea de donar a llum a casa li va comportar «una reacció inusual i desproporcionada per part del Servei de salut», així com que va patir maltractament i tracte vexatori i humiliant pels tactes vaginals que se li van proporcionar.

La fiscalia del Constitucional ha informat en contra del recurs de la dona a l’entendre que no s’ha vulnerat cap dret fonamental de la dona, perquè davant el que podia assistir-la a poder parir al seu domicili sense assistència mèdica, ha de prevaler l’interès del nadó, el risc del qual en aquest cas era evident per als serveis mèdics.