Cop al tràfic

La Policia desmantella una xarxa d’esclavització de dones xineses

  • Les serves sexuals eren regularitzades amb contractes falsos a Bilbao i servien a una xarxa liderada per una veterana mafiosa des de Saragossa

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

«La infraestructura són els pisos, i la mercaderia és la dona», ha resumit aquest dimarts Carlos Rio-Miranda Iglesias, comissari en cap de la Brigada Central de Tràfic d’Éssers Humans, un dels responsables de l’Operació Goliath de la Policía Nacional, que ha desmantellat una xarxa xinesa important de tràfic d’éssers humans per a explotació sexual. I al dir-ho ha descrit en molt poques paraules la base tenebrosa de la prostitució de dones estrangeres a Espanya.

Són 63 detinguts i 15 vivendes i locals registrats. La Brigada Central de Tràfic de la Policia, i els grups dedicats a aquesta branca delictiva en les direccions superiors de Saragossa i Bilbao –totes amb dependència de la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals. (UCRIF CENTRAL)- han desenvolupat durant sis mesos una investigació que ha enderrocat un entramat que els seus líders ja portaven almenys deu anys de carrera com a esclavistes a Espanya.

L’operatiu s’ha desenvolupat a Saragossa, Bilbao i Madrid, però hi ha un origen delinqüencial de la líder de la xarxa a Barcelona, on va ser detinguda per primera vegada fa 14 anys. A València i altres ciutats espanyoles, alguns locals d’aquesta trama també van ser desmantellats per la Policia en diverses fases de l’Operació Cocó, el 2012.

El cas no només destaca deu anys després per la brutícia i la sordidesa lamentable en què ara vivien les víctimes, també per dues novetats poc freqüents entre els immigrants asiàtics: ha sigut un ciutadà xinès el que s’ha animat a denunciar-ho, i una víctima xinesa la que ha superat els recels enormes amb què arriben a Espanya i s’ha atrevit a parlar amb la Policia.

Pagar per ser esclava

El 23 de novembre, una d’aquestes «mercaderies» xineses arribava a Bilbao procedent de Barcelona amb 8.000 euros en efectiu al bolso. Culminaven aquell dia investigacions iniciades amb una denúncia el maig del 2021. Els diners eren per pagar per contractes falsos de treball amb què obtenir una legalització per a la seva estada a Espanya. Entre 8.000 i 10.000 euros cobrava a cada afectada una de les potes de l’organització, una xarxa de destresa de papers i facilitació de la immigració il·legal establerta a la capital biscaïna.

Les xineses arribaven a Espanya amb visat de turista, però al cap de tres mesos tenien un problema de documentació per arreglar viatjant a Euskadi. La Policia calcula que aquesta branca portava guanyats cinc milions d’euros amb la seva gestoria il·legal, per a què era necessària una xarxa de desenes d’empreses pantalla i d’empadronaments ficticis. Es desconeix encara quantes dones xineses han sigut legalitzades en fals per aquesta trama.

L’altra pota de la trama era a Saragossa, on ha sigut capturada la líder de l’organització criminal, una mami mamiprincipal que ja havia sigut detinguda fa 14 anys a Barcelona. Aquesta dona xinesa té contactes a nombrosos llogarrets del seu país. I aquesta agenda és important, perquè són les captadores rurals, la clau de l’inici d’aquestes cadenes d’esclavitud. Allà fan les seves promeses a les més pobres: «Pots estudiar i treballar, viuràs millor, el viatge te’l paga la meva amiga i ja l’hi tornaràs a poc a poc...»

Les viatgeres contreien un deute del voltant de 40.000 euros que creixia amb els interessos, i d’on era impossible sortir. El treball per pagar-la és la prostitució sense horaris ni lliurances, en habitacions decorades per als clients... les úniques netes dels pisos registrats, on les noies vivien «en condicions lamentables, dormint en lliteres de tir, al costat del menjar i la roba bruta...», ha explicat aquest dimarts als mitjans l’inspector Rubén De la Vallina, cap del Grup 9 de la Brigada Central contra el Tràfic.

Distribució de droga

Les esclaves no només venien el seu cos. L’organització les obligava a vendre també haixix, cocaïna, ketamina i altres drogues als seus clients. Les dones quedaven vinculades als seus explotadors de per vida, i als pisos exercien el seu servei «sota vigilància d’alguna antiga víctima d’explotació», ha relatat el comissari Rio-Miranda Iglesias.

Cinc dones han sigut alliberades en els cops que la Policia ha donat a Saragossa a pisos de prostitució en el marc d’aquesta operació. Les xarxes d’Aragó i d’Euskadi treballaven juntes en un benefici compartit: als captadors no els interessa perdre la inversió que han fet portant-se una noia pel simple fet que la Policia l’agafi indocumentada.

Notícies relacionades

«L’operació segueix oberta, i no es poden descartar noves detencions» ha advertit el cap d’UCRIF a Bilbao, Víctor Cuevas. De fet, els agents examinen una gran quantitat de documentació confiscada que pot portar a nous cops contra pisos de prostitució.

Perquè els agents hagin pogut entrar a les impenetrables màfies xineses, la qual cosa és poc freqüent per la seva dificultat, el cap de grup de l’UCRIF a Saragossa, Carlos Alicio, ha destacat el valor d’un telèfon: 900105090. És el número en què la Policia escolta qualsevol denúncia relacionada amb el tràfic d’éssers humans.