Desastre ecològic

L’onatge del tsunami de Tonga provoca un vessament de cru al Perú

  • La Fiscalia Especialitzada en Matèria Ambiental de Lima nord-oest va obrir aquest dilluns una investigació per presumpta contaminació ambiental contra la Refineria La Pampilla, operada per Repsol

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Fiscalia Especialitzada en Matèria Ambiental de Lima Nord-Oest va obrir aquest dilluns una investigació per presumpta contaminació ambiental contra la Refineria La Pampilla, operada per Repsol, arran d’un vessament de petroli causat per una marea alta generada després de l’erupció volcànica a Tonga.

Desenes d’albatros han aparegut coberts de cru. Més de 2 quilòmetres de costa a Ventanilla, al Perú ha sigut afectada per un vessament de petroli per l’onatge fort que va provocar l’explosió submarina del volcà a Tonga i el seu posterior tsunami. Una catàstrofe mediambiental que ningú va saber preveure al no haver-se donat l’alerta per tsunami. Quan van arribar les onades un vaixell estava en procés de càrrega del cru de la refineria de la Pampilla. Una fuga que ara miren de netejar i que s’investigarà per depurar responsabilitats.

El Ministeri Públic del Perú va informar que el fiscal Ariel Tapia va constatar, a bord d’una nau, el vessament de cru a la costa dels districtes de Santa Rosa i Ancón a Lima, i a Ventanilla a la veïna província del Callao.

«Aquest fet hauria produït la contaminació marítima i la mort d’espècies hidrobiològiques i aus, aquestes últimes a la zona reservada d’Ancón», va afegir la fiscalia.

El fiscal Tapia va declarar que l’alta quantitat de petroli al mar, que s’extreu per succió en mànigues de polietilè, difereix amb la informació preliminar arribada diumenge per la refineria La Pampilla, que va assenyalar que es van vessar set galons de petroli.

Per aquest motiu, les inspeccions in situ continuaran, per terra i mar, com a part de les investigacions de la Fiscalia per verificar els danys a la zona marítima i les afectacions a l’ecosistema, va afegir.

Com a part de les indagacions, els pèrits verifiquen l’eficiència dels protocols de seguretat aplicats a la refineria per evitar danys greus al mar, com el que va passar l’últim dissabte quan el vaixell Mare Dorium va reportar el vessament de petroli a causa del fort onatge produït a la costa per l’erupció a Tonga.

Les inspeccions van comptar amb el suport d’agents de la Policia Ecològica, representants de la Direcció General de Capitanies i Guardacostes (Dicapi), del Servei Nacional Forestal i de Fauna Silvestre (Serfor), de l’Organisme d’Avaluació i Fiscalització Ambiental (OEFA) i tècnics de l’Organisme Supervisor de la Inversió en Energia i Mineria (Osinergmin).

La refineria de La Pampilla va informar el diumenge que la marea «inusitada» de dissabte va alterar el procés de descàrrega del vaixell Mare Dorium i que «va activar immediatament els protocols de seguretat i els brigades van controlar l’incident».

Els canals de televisió van mostrar imatges d’una taca de petroli al mar i en una zona de penyals de la platja Badia Blanca, al nord de Lima.

Notícies relacionades

Així mateix, la municipalitat de Ventanilla va informar el diumenge que agents municipals i de la Policia Nacional van retirar els banyistes, mentre que veïns van assegurar que l’olor de combustible es percebia des de diversos carrers de distància.

Arran de l’erupció volcànica a Tonga, dues dones van morir dissabte ofegades en una platja de la província del nord de Lambayeque durant el fort onatge que va afectar el litoral peruà, mentre que també es van registrar inundacions a balnearis i localitats costaneres del país.