Fenomen natural violent
L’erupció del volcà de Tonga es nota a Barcelona
Diversos observatoris van registrar variacions en la pressió atmosfèrica a causa de l’ona expansiva
L’erupció dissabte passat del volcà submarí Hunga Tonga Hunga Ha’apai, a 65 quilòmetres al nord de Nuku’alofa, la capital de Tonga, és una de les més violentes que s’han registrat els últims 30 anys al planeta, han assenyalat aquest dilluns fonts científiques.
L’eixordadora erupció del Hunga Tonga Hunga Ha’apai, un volcà amb una àmplia història d’activitat i ubicat entre dos illots –que de vegades queden units per la cendra acumulada entre tots dos–, va poder sentir-se a centenars de quilòmetres de distància i les seves cendres i vapor van ser expulsades a uns 20 quilòmetres d’altura.
Però no la cosa no es va quedar aquí. Els canvis en la pressió atmosfèrica en superfície van poder registrar-se en diversos observatoris meteorològics catalans. Un va ser l’Observatori Fabra de Barcelona, el responsable del qual, Alfons Puertas, va deixar constància a les xarxes socials de l’anomalia registrada en la pressió de la capital catalana després de la violenta erupció.
Notícies relacionadesRegistro barométrico del paso de ondas de gravedad provocadas por la erupcion del volcan Hunga Tonga durante la noche del sábado al domingo en el #obsFabra #Barcelona pic.twitter.com/9R7dJqC963
— Alfons Puertas (@alfons_pc) 16 de enero de 2022
El mateix fenomen va quedar registrat en els punts d’observació del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Les ones expansives derivades de l’erupció es van registrar entre dissabte a la nit i diumenge a la matinada al variar la pressió atmosfèrica de manera sobtada.
Nivell del mar
A més, el nostre observador de la XOM a l'Estartit, Josep Pascual, també va registrar amb el seu mareògraf una sèrie de rissagues associades a aquests canvis sobtats de pressió. Ens comenta que es tractaria d'oscil·lacions en el nivell del mar amb amplituds de fins a uns 40 cm! pic.twitter.com/4jj7J3nuQj
— Meteocat (@meteocat) 16 de enero de 2022
A més, els canvis en la pressió es van traduir en canvis rellevants en l’onatge del Mediterrani. Un mareògraf de l’Estartit (Baix Empordà) va detectar variacions de fins a 40 centímetres en l’oscil·lació del nivell del mar.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic