Tsunami
L’erupció del volcà a Tonga podria haver generat un minitsunami a les Balears
Ha arribat als 20 quilòmetres d’altitud i ha penetrat en la baixa estratosfera

L’erupció del volcà submarí a prop de l’illa de Tonga, al Pacífic, ha sigut registrada a Espanya i podria haver generat un meteotsunami (un tsunami provocat per causes meteorològiques, no sísmiques) a les Balears, segons experts de Meteored.
«La violenta explosió del volcà Hunga Tonga, al Pacífic, ha generat un tren d’ones de pressió per l’aire, que s’ha estès per tota l’atmosfera, registrant-se oscil·lacions brusques de la pressió al seu pas pels observatoris i estacions meteorològiques de tot el món, inclòs Espanya», assenyala José Miguel Viñas, meteoròleg de Meteored.
Estas son las impresionantes imágenes desde el espacio de la erupción submarina de un volcán en Tonga que ha provocado un tsunami causando daños materiales y evacuaciones masivas https://t.co/m0rJBnbMOM pic.twitter.com/B9mkCnuhoc
— Europa Press (@europapress) 16 de enero de 2022
Tal com explica l’expert, paral·lelament l’erupció també va generar «un tren d’ones marines que s’ha propagat per tota la conca del Pacífic, provocant un tsunami de conseqüències catastròfiques a les illes de l’arxipèlag de Tonga, impactant amb menor magnitud a moltes altres zones costaneres d’aquesta conca».
El plomall volcànic (columna de cendra) es calcula que ha arribat als 20 quilòmetres d’altitud, penetrant a la baixa estratosfera. «L’ona expansiva atmosfèrica va propagar el so de la violenta erupció a llarga distància. Va ser d’alta intensitat en un radi de centenars de quilòmetres al voltant del volcà, arribant a registrar-se el so a milers de quilòmetres de distància, en llocs tan distants de Tonga com Alaska», indica Viñas.
Per la seva banda, Francisco Martín, també meteoròleg de Meteored, assegura que l’ona de xoc emesa pel volcà de Tonga, segons les dades de l’oficina meteorològica australiana (BOM), va viatjar a una velocitat de 1.000 quilòmetres per hora. «En algunes zones això es va traduir en oscil·lacions de pressió d’entre 6 i 7 hectopascals (hPa). Cap a les 21.00 hores d’ahir va arribar a la península Ibèrica i les Balears amb vaivens d’entre 1 i 2 hPa», explica.
Segons aquest expert, estant encara pendent de revisió, es calcula que l’ona va poder causar aquest dissabte a les Balears «un meteotsunami d’unes quantes desenes de centímetres».
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Servei al límit "¿Per què no surt el meu tren?" Així controla Rodalies les incidències des del seu Centre de Gestió
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»