Tsunami

L’erupció del volcà a Tonga podria haver generat un minitsunami a les Balears

Ha arribat als 20 quilòmetres d’altitud i ha penetrat en la baixa estratosfera

L’erupció del volcà a Tonga podria haver generat un minitsunami a les Balears
1
Es llegeix en minuts

L’erupció del volcà submarí a prop de l’illa de Tonga, al Pacífic, ha sigut registrada a Espanya i podria haver generat un meteotsunami (un tsunami provocat per causes meteorològiques, no sísmiques) a les Balears, segons experts de Meteored.

«La violenta explosió del volcà Hunga Tonga, al Pacífic, ha generat un tren d’ones de pressió per l’aire, que s’ha estès per tota l’atmosfera, registrant-se oscil·lacions brusques de la pressió al seu pas pels observatoris i estacions meteorològiques de tot el món, inclòs Espanya», assenyala José Miguel Viñas, meteoròleg de Meteored.

Tal com explica l’expert, paral·lelament l’erupció també va generar «un tren d’ones marines que s’ha propagat per tota la conca del Pacífic, provocant un tsunami de conseqüències catastròfiques a les illes de l’arxipèlag de Tonga, impactant amb menor magnitud a moltes altres zones costaneres d’aquesta conca».

El plomall volcànic (columna de cendra) es calcula que ha arribat als 20 quilòmetres d’altitud, penetrant a la baixa estratosfera. «L’ona expansiva atmosfèrica va propagar el so de la violenta erupció a llarga distància. Va ser d’alta intensitat en un radi de centenars de quilòmetres al voltant del volcà, arribant a registrar-se el so a milers de quilòmetres de distància, en llocs tan distants de Tonga com Alaska», indica Viñas.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Francisco Martín, també meteoròleg de Meteored, assegura que l’ona de xoc emesa pel volcà de Tonga, segons les dades de l’oficina meteorològica australiana (BOM), va viatjar a una velocitat de 1.000 quilòmetres per hora. «En algunes zones això es va traduir en oscil·lacions de pressió d’entre 6 i 7 hectopascals (hPa). Cap a les 21.00 hores d’ahir va arribar a la península Ibèrica i les Balears amb vaivens d’entre 1 i 2 hPa», explica.

Segons aquest expert, estant encara pendent de revisió, es calcula que l’ona va poder causar aquest dissabte a les Balears «un meteotsunami d’unes quantes desenes de centímetres».