Sobretot, entre 26 i 40 anys

Un de cada cinc espanyols presenta símptomes de depressió moderada

Les dones tenen més probabilitats d’experimentar aquest trastorn

2
Es llegeix en minuts
EFE

El 20,6% de la població espanyola presenta símptomes de depressió moderada, segons l’Estudi de Salut i Estil de Vida d’Aegon que també revela que les dones són les que tenen més probabilitats d’experimentar símptomes compatibles amb la depressió, a més de les persones a la franja d’edat de 26 a 40.

L’estudi, publicat amb motiu del dia mundial de lluita contra la depressió que se celebra el 13 de gener sobre una mostra de 1.600 entrevistes, constata que el 25% de les dones presenta simptomatologia depressiva moderada davant el 16,4% dels homes.

Quant a l’edat, l’enquesta confirma que els rangs d’edat més favorables a presentar aquests símptomes són el que va de 26 a 40 anys, seguit de 18 a 25 i majors de 65 anys.

Factors com la situació econòmica o familiar també fan que l’estabilitat emocional trontolli. Segons l’estudi, els espanyols perceben pitjor la salut emocional que la física, i puntuen la primera amb un 6,7 sobre una escala d’un a 10 mentre que la segona supera el notable (7,1).

Per comunitats

Per comunitats autònomes, els enquestats de la Comunitat de Madrid, Navarra i Castella-la Manxa són els que puntuen més baix la seva salut emocional, totes elles amb un 6,4, tres dècimes menys que la mitjana nacional.

A més, Madrid i Navarra són on més enquestats assenyalen que la seva salut emocional ha empitjorat l’últim any, totes dues rondant el 50% davant les Balears, on només el 22% creu que el seu estat psicològic ha anat a pitjor en els últims mesos.

I les comunitats que obtenen les notes més altes quant a percepció del benestar psicològic són Múrcia (7,2), Astúries i La Rioja (7,1) i Aragó, Catalunya, Extremadura i les Canàries, amb set punts.

Els joves i les xarxes

Segons l’estudi d’Aegon, les persones que es declaren en pitjor estat de salut mental afirmen en un 54% que això ha afectat les seves activitats quotidianes, mentre que no ho ha fet per a un 14%.

També els joves que pateixen addicció a les xarxes són susceptibles de caure en depressió.

Segons l’Estudi de Xarxes Socials 2021 d’IAB Spain, més de l’11% dels joves que abusen de les xarxes socials posen en perill la salut mental i presenten quadros de baixa autoestima, recerca constant de perfeccionisme, falta de contacte amb la realitat i aïllament social que pot generar ansietat i depressió.

Notícies relacionades

Per abordar les addiccions en els joves, l’Institut Brain 360 planteja l’estimulació cerebral no invasiva, en combinació amb la intervenció psicològica.

Segons aquest Institut, el 35% dels malalts amb depressió són farmacorresistents, però podrien beneficiar-se d’aquesta tècnica no invasiva. Amb motiu del dia mundial, l’Institut ha presentat una guia preventiva per detectar la depressió en els adolescents.