Prevenció davant les flames

Hivern i pandèmia es conjuguen per incrementar els focs als pisos de Barcelona

  • Els bombers de la capital catalana observen en les bateries de patinets elèctrics un nou risc de foc per sobrecàrrega elèctrica

Hivern i pandèmia es conjuguen per incrementar els focs als pisos de Barcelona

@BCN_Bombers

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fred i el rebrot de la pandèmia causat per la variant òmicron són dos elements que es conjugaran els pròxims mesos per augmentar el risc d’incendi a les vivendes. Albert Ventosa, cap de la Divisió de Prevenció dels Bombers de l’Ajuntament de Barcelona, explica a EL PERIÓDICO que l’activitat a les llars augmentarà durant l’estació hivernal i que una conseqüència no desitjada d’aquesta tendència es reflectirà en un increment dels sinistres a les residències. Per això aconsella seguir les instruccions que dona el cos d’emergències tant per evitar l’aparició de les flames com per fugir de manera segura en cas que apareguin. I avança un factor d’ignició nou que estan estudiant actualment: l’augment de focs provocat per les bateries dels patinets elèctrics

«Encara no tenim prou informació però hem començat a observar que alguns incendis tenen relació amb la càrrega de les bateries d’aquests vehicles. Quan tinguem dimensionat el problema, ho divulgarem a la ciutadania», raona. El cas més greu d’un foc provocat per la càrrega de bateries de vehicles elèctrics es va produir l’estiu del 2020 quan a la Barceloneta van morir abrasats tres homes d’origen pakistanès que vivien amuntegats al costat d’altres companys en un local de poc més de 30 metres, pel qual pagaven 700 euros de lloguer. Una sobrecàrrega vinculada a la demanda de les bateries va desencadenar un foc mentre dormien que es va propagar en pocs minuts i va atrapar mortalment les tres víctimes. «Hi ha evidències que aquestes bateries suposen un risc», remarca Ventosa. 

Auge les últimes setmanes 

Com era previsible, l’arribada de les temperatures més baixes combinada amb la virulenta reactivació de la variant òmicron –el risc de rebrot ha sobrepassat els 4.000 punts, doblant el registre més elevat que va marcar la variant delta a finals d’estiu, que va situar el sostre d’infecció fins ara depassant els 2.000 punts– ha provocat «un auge», en paraules de Ventosa, dels focs a les residències de Barcelona. Dos casos han sigut els més greus: la tragèdia dels quatre membres de la família romanesa –un matrimoni amb dos fills: un nen de tres anys i una nena de pocs mesos– que va morir intoxicada en uns baixos ocupats de la plaça de Tetuan i la mort d’una àvia al barri de Sarrià. Els dos incidents es van produir recentment. A la resta de Catalunya han sigut també diversos els casos de persones mortes a causa d’incendis declarats a les seves vivendes les últimes setmanes, com el de la veïna de Malgrat de Mar o el del matrimoni de Vilassar de Mar.

Tot i que les causes dels sinistres es troben en molts casos en fase d’investigació, matisa el bomber, alguns d’aquests focs recents s’han originat a les cuines, una coincidència que quadra amb l’ús més intensiu de les vivendes i, en concret, d’aquesta part de les cases, sobretot en dates nadalenques. Una altra causa que reapareix com cada any és la vinculada als sistemes de calefacció. Tant perquè les estufes elèctriques o els radiadors d’oli consumeixen molta energia i poden provocar sobrecàrregues elèctriques –com fan també les bateries dels patinets– si les instal·lacions dels domicilis no es troben en bon estat, com perquè les resistències o la flama viva que utilitzen alguns artefactes si, per distracció, entren en contacte amb elements tèxtils poden originar una flama que s’estengui en pocs minuts. 

En el cas dels aparells calefactors de combustió, a més, s’ha de tenir en compte que funcionen correctament i que s’utilitzen en espais ventilats. Una combustió defectuosa o una falta de ventilació poden provocar la producció de monòxid de carboni, un compost que pot acabar matant per intoxicació. 

Sobre el risc de sobrecàrrega, Ventosa crida a revisar l’estat de la instal·lació per assegurar-se que compta amb el sistema de protecció adequat. «Si és així, els ploms saltaran quan l’energia consumida sobrepassi el límit permès i evitarà sobreescalfar-se». En cas contrari, insisteix el cap de prevenció, «els endolls o el punt del circuit que tingui menys resistència serà el que acabi cremant», avisa. 

Notícies relacionades

Menció a part reben les cases que subsisteixen al fred enganxades fraudulentament a la xarxa elèctrica. Tenir la llum punxada significa no tenir tampoc cap sistema de protecció que faci saltar els ploms en cas de sobreescalfament, una situació que multiplica el risc. Si aquesta llum punxada, com passa cada vegada amb més freqüència, es deu a l’existència d’una plantació ‘indoor’ de marihuana, el perill d’incendi es dispara. 

Els Bombers aconsellen que en cas d’incendi, si no resulta possible apagar les flames en condicions de seguretat, han de tancar-se les portes que tingui el domicili i trucar de seguida al 112. Posar barreres físiques és una mesura que impedeix l’avenç de les flames –o el retarda notablement– i també obstaculitza efectivament l’expansió del fum, que és al darrere de la majoria de morts en cas d’incendi en una vivenda.