Descens de les temperatures

El fred, la neu i el vent posen en alerta aquest dimarts 14 comunitats autònomes

  • L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat els avisos per onatge a Girona i Tarragona

El fred, la neu i el vent posen en alerta aquest dimarts 14 comunitats autònomes

EUROPA PRESS / M. DYLAN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Onades, vent, neu i pluja posaran aquest dimarts en risc 14 comunitats autònomes, en una jornada marcada pel descens de les temperatures, que serà notable al vessant atlàntic, a més de vent fort a Galícia, el Cantàbric i zones de l’àrea mediterrània, així com ratxes molt fortes en zones de muntanya del nord i est peninsulars i nevades a la Cantàbrica occidental i el Pirineu. A Catalunya, avisa el Meteocat, predominarà el vent i les pluges amb una baixada de temperatures.

En concret, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat els avisos per onatge a Almeria, Granada, Màlaga, Astúries, Mallorca, Eivissa i Formentera, Cantàbria, la Corunya, Lugo, Pontevedra, Biscaia i el País Valencià, que ascendirà a important a Girona i Tarragona.

A més, el vent activarà els avisos a Almeria, Granada, Màlaga, Astúries, Eivissa i Formentera, Cantàbria, La Rioja, Madrid, Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Segòvia, Sòria, Valladolid, Zamora, Albacete, Guadalajara, Tarragona, Lugo, Navarra, Àlaba, La Rioja i Castelló. També estaran en risc per neu Astúries, Osca, Navarra i Lleida, així com la Corunya per pluja.

Aquest dimarts, a causa de l’aproximació d’un sistema frontal atlàntic, al terç nord peninsular el cel estarà ennuvolat o tapat, amb pluges i xàfecs, més intensos i freqüents al nord i a l’oest de Galícia i el Pirineu. A la resta del quadrant nord-oest peninsular i del sistema Ibèric, cel ennuvolat amb probabilitat de precipitacions disperses en àrees muntanyoses.

Pluges a Catalunya i les Balears

Hi haurà intervals ennuvolats a la meitat sud peninsular, sense descartar precipitacions febles a les muntanyes del sud-est. Al litoral central de Catalunya i les Balears, s’esperen xàfecs ocasionals, tendint a remetre. Durant la segona meitat del dia és possible que es produeixin de nou precipitacions a la meitat oest peninsular, tendint a remetre en general a totes les zones al final. A les Canàries, cel ennuvolat, amb probables precipitacions febles al nord d’illes de més relleu.

Les cotes de neu se situaran al Pirineu entre els 900 i els 1.000 metres, baixant fins als 600/800 metres; a la resta de la meitat nord peninsular, entorn de 900/1.100 metres, tot i que a l’Alt Ebre, al sistema Ibèric i les Balears podran situar-se a 800/1.000 metres. A l’oest de la serralada Cantàbrica i sistema Central, aniran ascendint fins als 1.000/1.200 metres; i al sud-est, uns 1.200/1.400 metres.

Notícies relacionades

Les temperatures diürnes i nocturnes experimentaran un descens arreu del país, que serà notable per a les màximes a les meitats nord i est peninsulars. S’esperen gelades als sistemes muntanyosos de la Península, més intenses al Pirineu i a la serralada Cantàbrica occidental, així com en àmplies zones de l’altiplà Nord i interior sud-est.

El vent bufarà fort o amb intervals de fort del nord o nord-oest a l’Empordà, Menorca i Baix Ebre; intervals de vent fort de ponent en l’entorn d’Alborán i del nord-oest a l’àrea mediterrània, tendint a amainar; al Cantàbric, del nord-oest tendint a fer remolins a component sud al sector occidental, i vent de l’oest o nord-oest a la resta de la Península, amb ratxes fortes en àrees muntanyoses dels terços nord.