Fenomen astronòmic

Quadràntids 2022: quan i on veure la primera pluja d’estrelles de l’any

Es podran veure de 80 a 100 meteors per hora

Pluja de Leònides a les Canàries el 1998.

Pluja de Leònides a les Canàries el 1998. / LUIS CHINARRO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta setmana arriba la primera pluja d’estrelles del 2022. Com passa cada mes de gener, la Terra tornarà a recórrer una zona de la seva òrbita on es troben les restes de l’asteroide 2003 EH. Al seu pas, les partícules de gel, pols i roques que entrin en contacte amb l’atmosfera terrestre provocaran els espurneigs sobre el firmament coneguts com Quadràntids.

El fenomen, considerat com la pluja d’estrelles més espectacular de l’any per la freqüència de meteors per hora (de 80 a 100), es produirà la matinada del 3 i la nit del 4 de gener. A més, en aquesta ocasió, la Lluna nova permetrà que la visibilitat sigui encara millor.

El millor moment per veure els Quadràntids

Notícies relacionades

Els experts consideren que la millor franja horària per veure aquesta pluja d’estrelles és a la matinada, abans de l’alba. Com que poden aparèixer en qualsevol part del firmament, s’aconsella tenir un camp de visió el més ampli possible per poder veure el màxim d’espurneigs. Al tractar-se d’espurneigs molt fugaços, no es necessita cap instrument per veure’ls, ni prismàtics ni telescopi.

On veure la pluja d’estrelles

Per poder disfrutar al màxim dels meteors que creuaran el cel nocturn els pròxims dies 3 i 4 de gener, el millor és trobar un lloc còmode on els llums de la ciutat interfereixin el mínim. Com menys llum hi hagi al voltant, molt millor. Cal tenir en compte que l’ull humà necessita un temps per acostumar-se a la foscor. A mesura que s’habituï, resultarà més fàcil veure els Quadràntids a la volta celeste. També és important adoptar una postura còmoda com, per exemple, mirar cap amunt sense forçar el coll.

Temes:

Astronomia