Nadal en igualtat

Cinc propostes per a uns Reis lliures d’estereotips

  • Tot i que als principals catàlegs nadalencs els rols sexistes continuen campant al seu aire, hi ha alternatives. Aquí van algunes idees

Cinc propostes per a uns Reis lliures d’estereotips
2
Es llegeix en minuts

La nena que lluita contra les injustícies

Lottie Activista és una nina que busca que els nens i les nenes sentin que poden lluitar per allò creïn just. Ajuda les criatures a ser conscients de la importància de tenir la seva pròpia veu i fer sentir les seves idees, com va fer i fa Mari Copeny, en qui està inspirada. Copeny és una nena activista que va començar les seves reivindicacions als vuit anys, quan l’aigua de la seva ciutat, Flint, als Estats Units, va resultar enverinada per la mala gestió dels responsables polítics. «Costa de trobar nines que no siguin blanques i aquest és un valor afegit extra en nines com aquesta», remarca l’especialista en coeducació Laura Marbiol, que, això sí, critica que totes les Lottie siguin molt primes.

La nina amb un cromosoma de més

El sexisme evident no és l’únic problema de la majoria de catàlegs infantils. Costa molt també de trobar nines que no siguin guapes, blanques i primes. O nines amb diversitat funcional. La nina Lottie Rosie Boo es presenta com un nina amb el cabell curt, els ulls ametllats i un cromosoma extra, aquell que es coneix com a Síndrome de Down. A més, Rosie Boo porta un parell de mitjons no conjuntats, que són un símbol universal que es mostra en la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down, i les seves botes tenen un suport addicional per ajudar-la a caminar.

El cos humà (en la seva varietat de formes)

‘Cos Humà Poppik’ és un pòster de grans dimensions amb 49 adhesius removibles sobre el cos humà i la salut que cal col·locar en els espais en blanc numerats del pòster. Està imprès a dues cares en anglès i francès. Pensat per aprendre les parts del cos humà, mostrant el cos d’un nen i el d’una nena. Un de negre i un altre de blanc.

‘Guess my dress’: imaginació i llibertat al poder

‘Guess my dress’ és un joc de taula (a partir de cinc anys) de la marca Londji pensat per jugar en parelles. Cada jugador té un personatge que ha de vestir de manera original i creativa, com més estrafolari, millor. Guanya qui l’endevina primer. Un bon joc per incentivar la imaginació, la comunicació, el raonament lògic i la concentració, en el qual també es mostren cossos diversos.

 

‘Story cubes’: tria la teva pròpia història

Els ‘Story cubes’ són un joc de taula creatiu i de butxaca que potencia la imaginació i el desenvolupament del llenguatge a través de la invenció i narració d’històries. A partir de quatre anys (i perfecte per portar de vacances).

Temes:

Nadal