Les mesures anticovid

Madrid manté les campanades però estudia la tornada semipresencial a l’institut

  • És una de les poques grans ciutats que no han suspès les celebracions de la nit de Cap d’Any

Madrid manté les campanades però estudia la tornada semipresencial a l’institut

SANTI DONAIRE

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A Madrid, la comunitat que dona la ‘llibertat’ als seus ciutadans per estar en una discoteca fins a les set del matí, però també per esperar hores en un ambulatori per saber si s’han contagiat o per anar de farmàcia en farmàcia a la recerca dels tests d’antígens que Isabel Díaz Ayuso va prometre i escassegen, se celebraran les campanades contra vent i marea.

Malgrat que la majoria de les grans ciutats han suspès les celebracions massives per la Nit de Cap d’Any, a causa de la forta empenta de la sisena onada, que està deixant rècord de contagis, Madrid manté la històrica tradició que milers de persones beguin, cantin i mengin raïm al so de les campanades de la Puerta del Sol. La Comunitat ha suspès aquest dimecres les macrofestes previstes en discoteques i altres espais però les campanades o la Cavalcada de Reis es mantenen perquè «no són equiparables» i «són en llocs a l’aire lliure on la gent va amb mascaretes», segons ha argumentat Ayuso a la roda de premsa de balanç de l’any 2021.

El nombre d’assistents autoritzat és de 7.000 persones, tant per al preraïm del 30 de desembre, quan es prova el rellotge de la Puerta del Sol i milers de persones acudeixen a l’esdeveniment, ja que l’endemà és més difícil desplaçar-se i moltes persones prefereixen mantenir-se amb les seves famílies o amistats després del sopar de la nit de Cap d’Any, com el mateix dia 31. És un nombre elevat però suposa una reducció del 60% de l’aforament d’altres anys.

Policies i drons

Un limitació que segons la directora de Salut Pública, Elena Andradas, permet que els assistents s’agrupin exclusivament amb els seus convivents, mantinguin la distància social amb la resta de grups i només es retirin la mascareta «en el moment exclusiu de menjar el raïm». Policies i drons controlaran els congregats i el compliment d’aquestes normes, segons la número tres de la Conselleria de Sanitat.

Notícies relacionades

I el raïm és «el començament d’una nit en què Madrid no dorm». «Ambient agradable, bona música i ganes de festa són ingredients que fan de la nit del 31 de desembre madrilenya una cita imprescindible», publicita la pàgina oficial de Turisme de la capital, on no s’esmenta la covid però sí la reducció de l’aforament a la Puerta del Sol, que hi haurà quatre filtres d’accés i es recorda l’ús de mascareta i la necessitat de respectar la distància interpersonal.

Tornada al col·le

A Madrid també hi haurà la tradicional cursa de Sant Silvestre vallecana i de moment es manté la Cavalcada de Reis. Ayuso és la paladí de com menys restriccions, millor i es manté fidel al seu estil. Excepte en la tornada a les escoles després del Nadal. La Comunitat estudia que els alumnes de tercer i quart de secundària i batxillerat facin una tornada semipresencial, una possibilitat que indigna molts pares, que no entenen que no puguin anar a l’institut però sí als bars i gimnasos, on no hi ha cap limitació i ni tan sols s’exigeix el passaport covid.