Sisena onada

La reserva estratègica nacional disposa de 799.569 unitats de tests ràpids d’antígens

Segons informació facilitada pel Ministeri, des de març del 2020 fins al 23 de desembre de 2021, l’Executiu ha distribuït 5.753.418 unitats d’aquest tipus de proves ràpides per detectar el coronavirus

La reserva estratègica nacional disposa de 799.569 unitats de tests ràpids d’antígens
4
Es llegeix en minuts

La reserva estratègica de material sanitari del Govern disposa actualment de 799.569 unitats de tests ràpids d’antígens, segons informació facilitada pel Ministeri de Sanitat a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA. Des de març del 2020 fins al 23 de desembre del 2021, l’Executiu ha distribuït 5.753.418 unitats d’aquest tipus de proves ràpides per detectar el coronavirus. El desproveïment de test d’autodiagnòstic a les farmàcies espanyoles ha provocat que l’Executiu  hagi anunciat, com una de les mesures per frenar el ràpid avenç de la sisena onada, que autoritzarà que es venguin a les farmàcies un altre tipus de test, els d’ús professional (com els que envien a centres de salut, hospitals o s’utilitzen per als cribratges massius) que són els que formen part d’aquesta reserva estratègica i que s’envien a les comunitats si així ho sol·liciten.

No obstant, aquestes proves diagnòstiques professionals que en uns dies arribaran a les apotecaries, segons ha especificat el departament que dirigeix Carolina Darias, no sortiran de la reserva estratègica, sinó que són de «mercat lliure»; és a dir, les que són als canals de distribució i que adquireixen els importadors del mercat internacional. El problema és que els importadors consultats per aquest diari ja advertien fa uns dies que en aquest moment també hi ha falta d’estoc dels tests professionals. «És superior la demanda a l’oferta», afirmen. Un desproveïment que a Sanitat no li consta.

De la seva reserva estratègica, especifiquen, des de març del 2020 fins al 23 de desembre del 2021, el Govern ha distribuït 5.753.418 unitats de tests ràpids d’antígens d’aquesta modalitat que, com s’ha anat dient, són els que s’envien a hospitals o centres de salut i no són els mateixos d’autodiagnòstic que es venen a les farmàcies. La reserva nacional es concep com un reforç a les reserves estratègiques que, al seu torn, estan articulant les comunitats autònomes. És a dir, els seus propis emmagatzemaments de material sanitari.

EMMAGATZEMAMENT DE TEST D’ANTÍGENS

Comptar amb una reserva estratègica de material sanitari crític per fer front a la pandèmia del coronavirus ha sigut una de les prioritats del Ministeri de Sanitat des de l’esclat de la crisi. Actualment, segons les dades aportades pel Ministeri, aquest emmagatzemament disposa de 799.569 unitats de tests ràpids d’antígens.

Els tests ràpids d’antígens d’ús professional són productes destinats a ser utilitzats per sanitaris per garantir que la presa de mostra és correcta, els productes són adequats, la realització de la prova no comporta riscos per al professional, pacients o tercers, i que es produeix una interpretació correcta dels resultats i de les mesures a adoptar, recorden des d’entitats com l’Associació Nacional Empresarial del Laboratori Clínic (ANLAC), que agrupa els principals laboratoris privats.

ESCENARI DE CONTROL DE PANDÈMIA

Aquest tipus de test són els que Sanitat té en la seva reserva nacional. Tal com consta en el ‘Pla de resposta precoç en un escenari de control de la pandèmia per covid-19’, a més, les comunitats han de garantir capacitat suficient de recursos humans i materials, tant en atenció primària com en hospitalària, «que permeti donar resposta a l’activitat extra associada a un increment de transmissió del SARS-CoV-2, així com garantir la disponibilitat d’equips de protecció individual adequats al tipus d’atenció i la formació del personal en la seva utilització». 

Així mateix, en el text, es determina que els principis bàsics per a la creació d’aquesta reserva estratègica de productes crítics –com les tècniques diagnòstiques, els medicaments, les mascaretes, els guants, els equips de protecció individual (epi)...– són «el de prudència i eficiència» i «ha de donar cobertura a una estimació de necessitats calculada partint dels consums setmanals declarats per les comunitats autònomes, és a dir, partint de la situació real viscuda en aquesta pandèmia al nostre país».

Segons expliquen des d’aquest departament, la funció que té la reserva estratègica és, precisament, reforçar les comunitats, si així ho sol·liciten, en matèria de productes sanitaris. És a dir, per a casos excepcionals. Per exemple, en el cas dels tests d’antígens. De fet, cada comunitat té el seu propi material, però si aquesta mateixa comunitat té un problema de proveïment o li resulten insuficients les unitats de proves diagnòstiques que té, pot demanar al Ministeri que li enviï material de la seva reserva nacional.

GAIREBÉ SIS MILIONS DE TESTS REPARTITS

Així, les dades que proporciona el Ministeri a aquest diari són que, des de març del 2020 fins al 23 de desembre del 2021, el Govern ha distribuït 5.753.418 unitats de tests ràpids d’antígens. Com s’ha indicat, en la seva reserva nacional actualment hi ha prop de 800.000 unitats. A aquesta quantitat, s’afegeixen les que té cada comunitat, en els seus propis proveïments de material que el Ministeri monitoritza setmanalment.

Castella-la Manxa va aprovar la primera llei autonòmica de reserva estratègica de material sanitari a Espanya.

Notícies relacionades

L’octubre del 2020, el Parlament de Castella-la Manxa donava llum verda a la primera llei autonòmica de reserva estratègica de material sanitari a Espanya que contemplava, entre altres qüestions, assegurar durant un mínim de 120 dies la disponibilitat de material i equipament tecnològic per lluitar contra la pandèmia i que no es tornessin a repetir els dramàtics moments registrats durant l’estat d’alarma, quan els sanitaris no tenien ni equips per protegir-se.

La norma castellanomanxega incloïa, a més, l’obligació dels centres sanitaris, sociosanitaris i socials, tant públics com privats, de dotar-se d’unes existències mínimes. En aquest cas s’establia una reserva d’almenys 30 dies del seu consum anual.

Temes:

Coronavirus