Conseqüències de les restriccions

Els menús ‘take away’ tornaran a triomfar per Cap d’Any a Catalunya

  • Les limitacions horàries i el confinament multiplicaran els comiats del 2021 a casa i la demanda de plats preparats per consumir domèsticament. Alguns fins i tot firmats per estrelles Michelin

Els menús ‘take away’ tornaran a triomfar per Cap d’Any a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El 2020 va suposar un màster per a molts restauradors amb negocis tancats al públic i abocats a debutar amb els plats de ‘take away’ (per emportar) o repartiment a domicili. Però també ho va ser per acostar el consumidor a aquest hàbit, que estava molt més consolidat en altres països. Després d’aquest llarg entrenament a dues bandes, aquesta nit de Cap d’Any hi havia ganes tant de tornar a servir al comensal a la taula, com de ser atès amb tota la parafernàlia d’una data tan assenyalada. Però la sisena onada i les seves restriccions obligaran les dues parts a Catalunya a elegir entre un Cap d’Any exprés als establiments, o a muntar-se la festa gastronòmica a casa el millor possible. Els que no vulguin cuinar mantenen opcions per a totes les butxaques.

Una dels principals recursos per a confinats o per als qui escullen l’escalfor de la llar seran els menjars preparats. Els llocs de mercat i les botigues de barri han vist multiplicada la seva demanda en els últims dos anys en aquestes dates. Els embotits ibèrics, el marisc, el peix i les carns selectes són les opcions per als qui triïn cuinar, com constaten a la Boqueria.

Per als qui volen elevar el llistó afegint estrelles Michelin a la seva taula, torna ‘La cuina de les estrelles’ que embasta Vila Viniteca i que l’any passat va esgotar existències. L’assumpte consisteix en una proposta de menú festiu que comercialitza el famós celler del Born, i combina creacions de xefs premiats. El client pot adquirir un o diversos plats (recollida en botiga), que només necessiten de muntatge o d’enfornat final en alguns casos.

El ‘dream team’ d’aquest any ha inclòs un carpaccio de gamba, romesco a la trufa, carxofes i vinagreta de bolets firmat per Marc Gascons (Els Tinars. Llagostera) que es ven amb tots els seus elements envasats per separat a 11 euros, per exemple, i l’aparença final dels quals dependrà de la gràcia de l’amfitrió amb l’emplatat. Gascons recorda que la gamba gairebé ha doblat el seu preu aquests dies, per la qual cosa el plat a cost tancat facilita aquesta ‘delikatessen’. Els infal·libles canelons de festes (de «pollastre rostit a la llenya») són obra aquesta vegada del xef Dani García (Leña. Marbella) per rematar al forn domèstic.

Una altra proposta és el Pitu caleya a l’estil de la mare de Nacho Manzano (Casa Marcial. Arriondas), per llepar-se els dits amb el mínim esforç, mentre que l’opció de postres la serveix Rafa Zafra, xef d’Estimar, que precisament per Nadal tanca el seu establiment davant el preu disparat del marisc i el peix, confessa. En aquest cas, ha reinventat el seu cèlebre biquini per a una versió dolça, rematada en xocolata però que ve llesta en una capseta per descongelar breument i servir, relata.

Amb vi i brindis

Els quatre sommeliers d’aquests establiments afegeixen els seus consells de vins i caves idonis per fer de l’últim àpat de l’any un festival, en versió més assequible o d’alta volada. I si no, Quim Vila, propietari del Viniteca, manté estoc d’alguns caldos i destil·lats gairebé en via d’extinció (donada la crisi de subministraments), perquè malgrat tot «la gent vol viure al dia i celebrar», afirma.

Notícies relacionades

Els restaurants que aquest any tornen a obrir, tot i que sigui en horari XS, mantenen opcions d’alt nivell per portar a casa sabent que molts no podran brindar fora. És el cas de Via Veneto, que al veure retallat l’aforament al 50% («omplirem, però hauríem pogut treballar molt més», diu Pere Monje) donaran corda als seus fogons per al ‘take away’. Les seves propostes van de plats específics de Cap d’Any com llamàntol a la cardinal (48 euros) o colomí Wellington, als de festa (lluç gallec de Celeiro a la brasa de carbó amb patata fornera i salsa santurce) o els tradicionals (escudella, canelons, capó, garrí...) amb reserva prèvia almenys un dia abans, diuen.

No faltaran tampoc opcions més desenfadades, sempre que es realitzin les comandes amb hores d’antelació, ja que plataformes com Just Eat només repartiran a domicili el 31 fins a les 18.00 hores. En aquesta data han reforçat la seva oferta més cuidada, i les propostes d’autor, com La Gran Familia Mediterránea by Dani García, compten a més amb un combo especial nadalenc. Fonts de l’empresa destaquen que el servei es reprèn amb normalitat el dia 1 de gener, que precisament és un dels que més demandes tenen, quan molts ciutadans reneguen d’entrar a la cuina i busquen plats informals o rotunds contra la ressaca festiva.