Israel autoritza d’emergència la pastilla de Pfizer contra la covid-19

Israel autoritza d’emergència la pastilla de Pfizer contra la covid-19

Afp

2
Es llegeix en minuts
EFE

Israel ha autoritzat aquest diumenge per a ús d’emergència Paxlovid, la pastilla de la farmacèutica Pfizer per tractar la covid-19 i ja ha encarregat desenes de milers de dosis per començar a administrar-la als contagiats amb la malaltia al país.

S’espera que el primer carregament amb aquest medicament arribi a Israel dimecres, segons ha informat el Ministeri israelià de Salut en un comunicat.

Altres autoritzacions

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) havia aprovat el dia 16 passat l’ús de Paxlovid, el primer tractament d’ús domèstic al món contra aquest coronavirus i s’espera que també sigui eficaç contra la variant òmicron, i l’Administració de Medicaments i Aliments dels EUA (FDA, en anglès) ha fet el mateix el dia 22 passat.

La pastilla de Pfizer inhibeix l’activitat de l’enzim proteasa, que és necessari en el procés de replicació del virus en l’organisme.

Estat lleu

El fàrmac, administrat en forma de comprimits, està destinat a ser subministrat per pacients en estat lleu a moderat en els primers tres dies des de l’aparició dels símptomes.

El tractament complet inclou una pastilla cada dotze hores durant cinc dies, segons l’efectivitat provada en les fases 2 i 3 dels assajos clínics, en els quals es va demostrar que Paxlovid redueix els símptomes greus, l’hospitalització i la mort en el 89% dels casos, quan els pacients reben la medicació de forma primerenca.

Segons les dades de Pfizer, l’eficàcia de la píndola no s’hauria de veure alterada per l’aparició de noves variants, inclosa la variant òmicron.

Acord

Israel va ser un dels primers països del món a firmar fa un any un acord amb Pfizer per a l’adquisició de la seva vacuna contra la covid-19, fet que el va convertir en una de les nacions pioneres a immunitzar la majoria de la seva població.

Notícies relacionades

Uns sis milions de persones han rebut a Israel la pauta completa de la vacuna i més de quatre milions compten amb la tercera dosi o vacuna de reforç, que el país va començar a aplicar a l’estiu.

Quarta dosi

Israel va ser el primer país a anunciar aquesta setmana que iniciaria «immediatament» la campanya amb la quarta dosi, tot i que en aquests moments es troba paralitzada a l’espera que el Ministeri de Salut l’autoritzi després que l’aconsellés el comitè d’experts.