Com configurar el mòbil perquè et salvi la vida en situacions de risc

Apple i Android tenen funcions d’avís en cas d’emergències

Com configurar el mòbil perquè et salvi la vida en situacions de risc
4
Es llegeix en minuts

Els ‘smartphones’ (telèfons intel·ligents) s’anomenen així perquè tenen la finalitat de servir d’ajuda als usuaris, no només ser un dispositiu per reproduir vídeos i cançons.

Actualment, els terminals també ens poden salvar la vida perquè, quan ens trobem en un incendi, un accident de cotxe, un terratrèmol o una inundació, ens permeten contactar ràpidament amb els serveis d’emergència de manera senzilla.

En circumstàncies greus com aquestes, els usuaris no sempre aconsegueixen reaccionar a temps i trucar immediatament al 112 pels seus propis mitjans. Per aquest motiu, sistemes operatius com Android i iOS ofereixen suport per a aquestes situacions.

EMERGÈNCIES EN DISPOSITIUS ANDROID

L’última actualització d’Android, per exemple, inclou al seu apartat de configuració una opció denominada seguretat. En aquest, a més de presentar opcions com el bloqueig de la targeta SIM i el bloqueig intel·ligent (‘smart lock’), té la funció SOS d’emergència.

Un cop hem clicat en aquesta opció en la versió més actualitzada d’aquest sistema operatiu, el telèfon desplegarà dues opcions. D’una banda la informació d’emergència i, de l’altra, el servei de trucada d’emergència.

En el primer apartat, els usuaris poden indicar dades bàsiques «per proporcionar als primers intervinents» en cas d’emergència, és a dir, una mena de targeta sanitària la qual s’inclou informació general: nom complet, altura, pes, sexe, grup sanguini, data de naixement, malalties, medicació o al·lèrgies.

D’altra banda, en l’apartat de trucada d’emergència, podrem activar l’accés ràpid a trucades d’emergència. D’aquesta manera, si es prem el botó d’encesa cinc vegades seguides, podrem accedir a un número d’emergència, ja sigui el 112 (si som a Europa) o el 911 (als Estats Units). A més, es poden afegir altres contactes d’emergència del directori.

En relació amb les funcions bàsiques, Android permet trucar automàticament als serveis d’emergència tres segons després d’activar un SOS i enviar missatges de socors automàticament amb informació sobre la ubicació actual al contacte d’emergència a qui s’ha trucat.

EMERGÈNCIES EN IOS

Per la seva part, aquesta funció als iPhone i dispositius amb sistema operatiu iOS 15 s’executa de forma diferent que els Android, ja que si es fa una trucada d’emergència primer es posa en contacte amb els equips d’emergència locals i, una vegada finalitzada la trucada, envia un missatge als contactes que triï l’usuari.

També es poden afegir altres contactes d’emergència. Quan finalitza una trucada, l’iPhone avisa els contactes d’emergència dels usuaris a través d’un missatge de text a menys que es cancel·li l’acció.

Juntament amb aquesta alerta, el telèfon envia la ubicació de l’usuari als contactes d’emergència i, durant un període de temps després d’activar el mode SOS, se’ls enviarà també una actualització si canvia la localització.

Aquest mètode de contacte depèn del model d’iPhone que tingui l’usuari. Per exemple, els que tinguin un iPhone 8 o posterior han de mantenir premut el botó lateral i un dels botons de volum fins que aparegui a la pantalla el regulador d’emergències SOS. Si el regulador es mou, truca directament als serveis d’emergència.

Però si es continua pressionant el botó lateral i el de volum, comença un compte enrere i sona una alerta. Si premem els botons i no els deixem anar, el telèfon es posa en contacte amb els serveis d’emergència directament.

Al contrari, si el terminal és un iPhone 7 o un model anterior, s’ha de polsar el botó lateral o el superior cinc vegades seguides. Llavors apareixerà el regulador d’emergència SOS i es pot iniciar la trucada.

DETECCIÓ AUTOMÀTICA D’ACCIDENTS EN PÍXEL

Alguns terminals Pixel de Google inclouen eines com la detecció automàtica d’accidents de cotxe. Aquest servei no funciona en mode avió, mode estalvi de bateria activada ni en itinerància. I només funciona al país al qual pertanyi la targeta SIM del telèfon.

Aquesta funció només està disponible en dispositius Pixel 3, Pixel 4 i models posteriors. Si l’smartphone determina que l’usuari ha patit un accident de trànsit greu i està activada la detecció d’accidents de cotxe, el telèfon emetrà diferents alertes.

A més de preguntar a l’usuari si necessita ajuda des de la pantalla del telèfon, també ho farà a través de l’altaveu, vibrarà i sonarà ben fort. Si no es dona resposta en els següents 60 segons. Per trucar als serveis d’emergència s’ha de dir «emergència» o prémer dues vegades el botó de la pantalla.

Per cancel·lar aquesta comunicació s’ha de dir «cancel·lar» o «estic bé». No obstant, si el dispositiu no obté resposta per part de l’usuari, trucarà als serveis d’emergència, indicarà que s’ha produït un accident i compartirà la ubicació aproximada.

Notícies relacionades

Quan s’inicia un avís d’emergència, Google envia als contactes d’emergència a través d’un missatge de text amb el nom, un enllaç per veure la ubicació en temps real a Google Maps, quanta bateria li queda al dispositiu i el missatge que s’hagi escrit (en cas que se n’hagi proporcionat un).

Les funcions d’avís d’emergència i comprovació de seguretat s’aturen quan es desactiven de forma manual o quan l’usuari indica que es troba bé. Una vegada acabada l’emergència, Google enviarà un missatge de text a tots els contactes per notificar que ja no s’està en perill.

Temes:

Android