Crisi del coronavirus

Madrid redueix a 7.000 persones l’aforament per a les campanades a la Puerta del Sol

La Policia controlarà a la nit de Cap d’Any que es respecti l’ús de mascareta i que es mantingui la distància interpersonal

Madrid redueix a 7.000 persones l’aforament per a les campanades a la Puerta del Sol
3
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Madrid ha establert un aforament de 7.000 persones, un 60% menys que el 2019, per a la celebració de les precampanades del pròxim 30 de desembre i de les campanades que se celebren la nit de Cap d’Any a la Puerta del Sol, on la Policia controlarà l’ús de mascareta i que es mantingui la distància interpersonal.

La delegada de Portaveu, Seguretat i Emergències, Inmaculada Sanz, ho ha explicat aquest divendres en l’habitual visita que el Govern municipal fa el dia de la nit de Nadal al Centre Integrat de Seguretat i Emergències (CISEM) per felicitar les festes al personal municipal que farà guàrdia avui.

Mentre el 2020 no es van celebrar ni les precampanades ni les campanades, aquest any l’Ajuntament de Madrid «el que ha fet ha sigut reduir l’aforament en més d’un 60 % del que va ser l’any 2019».

Així, ha explicat Sanz, l’aforament màxim de la Puerta del Sol «serà de 7.000 persones perquè es pugui garantir en tot moment la distància interpersonal i, per descomptat, l’ús obligatori de mascareta, tal com estableix el decret que actualment està en vigor als espais exteriors».

«Hem fet un estudi molt detingut, molt detallat, molt tècnic dels metres quadrats que queden lliures a la plaça una vegada eliminades les ocupacions que hi ha, tant fixes com les instal·lacions que es posaran per a la celebració de l’esdeveniment», i «entenem» que 7.000 persones «és un número adequat per donar compliment a les normatives relacionades amb aquesta distància de seguretat», ha explicat la delegada.

Ha insistit que «són dos terços de l’aforament que hi va haver el 2019», quan s’hi van congregar 18.000 persones, per això «entenem que és un número ajustat i prudent».

La portaveu del Govern municipal ha explicat que el dispositiu comptarà amb quatre filtres que s’establiran en diferents punts d’accés a la plaça. Dos estaran controlats per la Policia Municipal, i els altres dos per la Policia Nacional.

Als filtres hi col·laborarà Samur-Protecció Civil per anar dient el nombre de persones que estan al perímetre de les celebracions.

A més, hi haurà prefiltres als voltants de la Puerta del Sol i s’instal·laran cartells en què s’informarà que l’aforament s’ha completat perquè ningú més accedeixi a la plaça.

Es tallarà a partir de les 21.00 hores l’accés a les estacions de Metro i Rodalies de Sol, i Samur-Protecció Civil tindrà un dispositiu «molt important» amb unitats bàsiques i unitats avançades. Igualment hi seran presents altres serveis com SELUR i Samur Social.

«Hi participarà la unitat de drons de la Policia Municipal, de manera que puguem tenir també una visió aèria de la situació que es produeixi a la plaça, i es podran utilitzar avisos de megafonia tant dels drons com de les patrulles de la Policia Municipal en el cas que hi hagués algunes persones que no estiguessin respectant les distàncies de seguretat, aquella distància interpersonal entre persones o entre unitats convivents, tal com diu actualment la normativa», ha afegit Sanz.

Notícies relacionades

Ha assegurat que el dispositiu està «perfectament dissenyat perquè no hi hagi cap problema i es pugui celebrar en condicions de seguretat aquesta varribada d’any que ens hauria agradat que fos d’una altra manera, en una situació de molta més normalitat, però lamentablement la pandèmia torna a atacar amb força i cal estar adaptats a les circumstàncies».

Pel que fa a la cavalcada de Reis del 5 de gener, la delegada ha explicat que treballen amb l’escenari «de la cavalcada tradicional, estesa al llarg de la ciutat de Madrid, però evidentment estarem atents a la circumstàncies, al que pugui passar en els pròxims dies».