Llargues cues el primer dia

Els tests gratuïts d’Ayuso col·lapsen les farmàcies madrilenyes

  • Els tests ja estan inclosos en els 6,8 milions de targetes sanitàries actives a la Comunitat de Madrid

  • L’arribada de tests s’ha retardat una setmana per la falta de subministraments

Els tests gratuïts d’Ayuso col·lapsen les farmàcies madrilenyes

ALBA VIGARAY

2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Cues a les portes de les farmàcies madrilenyes des de primera hora d’aquest dimecres, dia del sorteig de la Loteria de Nadal, per aconseguir algun dels tests que, des d’avui mateix, reparteix la Conselleria de Sanitat de Madrid de forma gratuïta presentant la targeta sanitària o, qui no la tingui, el DNI o NIE.

En algunes farmàcies, les files començaven a formar-se des de les 8 del matí, tot i que els establiments no obrien les portes fins a les 9 i n’hi ha unes quantes on, gairebé a aquella hora, amb prou feines obertes les portes, ja sortien els farmacèutics a explicar als clients que no els en quedaven. En d’altres, directament, es veu un cartell: «No hi ha tests d’antígens». Ni dels de la Comunitat, ni dels de venda lliure perquè, a Espanya, són setmanes de desproveïment. 

Aquest diari ha tingut la sort de trobar una farmàcia on sí que hi ha tests dels de la Comunitat de Madrid, els gratuïts. A la cua, una trentena de persones. Quan un client surt amb un test a la mà ho explica als de la fila com un triomf: «¡El tinc, el tinc!». Alleujament entre la resta de la cua. Perquè hi ha qui ve de diversos establiments i les proves han volat, com s’ha dit, just obrir les portes. 

El problema, explica dins de l’establiment el farmacèutic, després de mitja hora llarga d’espera, és que han arribat pocs tests del repartiment gratuït. En la mirada del sanitari, cansament i enuig. De fet, recorda que es distribueixen amb una setmana de retard perquè hi ha un desproveïment generalitzat.

Segons la Conselleria de Sanitat, a partir d’aquest dimecres hi haurà disponibles a les farmàcies gairebé un milió de tests i al llarg d’aquesta setmana se n’anirà distribuint un milió més, principalment dels fabricants Siemens, Boson i Lambra, amb repartiments successius en els pròxims dies. El test que aconsegueix ‘El Periódico de España’ no és de cap d’aquestes marques que esmenta la conselleria. És de la coreana Sugentech. 

No hi ha test. I només han de fer-se si hi ha símptomes»

Notícies relacionades

Aconseguir un test d’antígens d’autodiagnòstic és el bé més preuat en aquests dies. Dins de la farmàcia, una senyora explica al farmacèutic que és psicòloga, que està en contacte amb pacients i que necessita tenir-ne més per si de cas. Per a la reunió nadalenca amb la seva mare gran. El sanitari perd la paciència: «No hi ha test. I només han de fer-se si hi ha símptomes. Si és per sopar amb la seva mare gran, utilitzi abans aquest de la Comunitat...».

Expliquen a la resta dels clients que, per més que vulguin comprar-ne de la seva butxaca, les proves estan esgotades, que Cofares, una de les grans distribuïdores, els ha comunicat que potser a finals de setmana n’arribarà algun més i que l’única opció és apuntar-se en llistes d’espera de fins a cinc dies. El desconcert entre els clients és absolut.