Noves restriccions

Toc de queda a Catalunya: ¿què es podrà fer i què no?

  • La mesura té una vigència de 15 dies i ha de ser aprovada pel TSJC

Toc de queda a Catalunya: ¿què es podrà fer i què no?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’última vegada que vam sentir a parlar del toc de queda va ser al juliol, quan encara no s’havien vacunat els joves entre 16 i 29 anys i quan la variant delta començava a causar estralls al nostre territori. En aquesta ocasió, ha sigut l’arribada de la variant òmicron la que ha fet que el Govern hagi anunciat la recuperació d’algunes de les mesures dels temps més durs de la pandèmia, com el límit de 10 persones i la incorporació del toc de queda.

De tota manera, perquè aquestes dues mesures entrin en vigor hauran de comptar amb l’aprovació del Tribunal Superior de Justícia (TSJC).

A casa per Nadal

Si el TSJC aprova el toc de queda, totes les persones hauran de ser a casa seva entre la una i les sis de la matinada. Està previst que les restriccions entrin en vigor dijous a la nit a divendres, just abans de Nit de Nadal, fet que obliga a cancel·lar les festes previstes per a Cap d’Any.

En principi la mesura tindrà una vigència de 15 dies. Una vegada passat aquest període, serà revisada i es podrà allargar si es considera oportú.

Tocs de queda anteriors

Com ha passat en els anteriors tocs de queda, es preveu que els Mossos d’Esquadra i els policies locals siguin els encarregats de vetllar pel compliment de les restriccions.

Notícies relacionades

Així mateix, si el TSJC autoritza les mesures, saltar-se el toc de queda i incomplir altres de les restriccions decretades pel Govern pot ser motiu de sanció. Segons el decret llei 30/2020 del 4 agost, les multes oscil·len entre els 300 euros i els 6.000 euros.

Excepcions

En els anteriors tocs de queda s’han contemplat excepcions per saltar-se el confinament nocturn. Per exemple, el desplaçament cap a un centre sanitari i a una farmàcia, anar i tornar de la feina, la mobilitat de professionals o voluntaris per fer serveis essencials i els viatges per a la recollida i atenció de menors. També es podia sortir entre les 4.00 hores i les 6.00 hores per a l’atenció de mascotes.