Tensió sanitària

Els sindicats dels hospitals concertats esclaten davant la falta de personal

  • L’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi ha retallat els dies de vacances de Nadal d’infermeria i el Taulí ha reprogramat operacions

  • En alguns centres, els empleats denuncien tancaments de llits malgrat l’increment de casos covid

La primera resident en rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer a la residencia Mare de Deu de la Merce de Tarragona ha estat Pepita Duch  de 97 anys  que fa 15 anys que resideix al centre  Imatge del 18 de gener del 2021  (Horitzontal) Departament de Salut ACN

La primera resident en rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer a la residencia Mare de Deu de la Merce de Tarragona ha estat Pepita Duch de 97 anys que fa 15 anys que resideix al centre Imatge del 18 de gener del 2021 (Horitzontal) Departament de Salut ACN / Departament de Salut

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estem davant un nou repunt de contagis i tornem a estar amb la soga al coll». Aquesta és la situació que denuncien els comitès d’empresa i sindicats majoritaris de diversos hospitals concertats a Catalunya: des de l’Hospital del Mar, a Barcelona; fins al Moisès Broggi, a Sant Joan Despí; el Santa Caterina, a Girona, i l’hospital de Mataró i el Parc Taulí de Sabadell. Tots descriuen la saturació dels centres i temen que davant l’augment de contagis per la variant òmicron la situació es torni crítica. «El problema és que tenim una fuga de professionals perquè als hospitals públics hi ha millors condicions laborals», explica Xavier Tarragó, president del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar.

«El coronavirus fa saltar pels aires la precària situació del sistema sanitari a causa d’un model de col·laboració publicoprivada que no té sentit i per les retallades de fa 10 anys que no s’han revertit», insisteix Tarragó. Va passar durant la primera onada del coronavirus, i diuen els sindicats, està tornant a succeir. El cas més inverossímil passa a l’Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Els gestors de l’hospital van anunciar divendres als infermers d’hospitalització, urgències i ucis que les seves vacances de Nadal queden «suspeses» de manera cautelar.

Sense vacances

El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, diu que aquesta mesura es pren per la «impossibilitat de trobar efectius». «Fa temps que advertim d’aquesta situació, l’hospital està tancant llits a les plantes perquè no hi ha mans», es lamenta el president del comitè d’empresa, Cristian Munné. «El problema és de mala gestió, ara no tenim gaires pacients covid, però evidentment acabarà impactant i ens temem el pitjor», assumeix el sanitari. Aquest cap de setmana, expliquen alguns infermers del centre, hi havia 56 pacients a urgències pendents per pujar a planta. «És que no hi ha llits a les plantes, ens els estan tancant perquè falten mans», es queixen.

El comitè d’empresa de l’Hospital del Mar és un altre dels centres que ha esclatat a causa del malestar de la plantilla després del nou repunt de casos de coronavirus. «La planta per a infecciosos, amb 22 llits, ja està plena i han decidit portar 10 pacients covid a la planta de traumatologia i malalties urinàries, amb el risc que pot suposar per al personal i els altres pacients d’infeccions», es queixa Tarragó, que també afirma que l’hospital està obligant els empleats a injectar-se la tercera dosi de la vacuna en vigílies de dies festius per evitar baixes de personal.

Operacions suspeses

Al Parc Taulí, a Sabadell, el vicepresident del comitè d’empresa i portaveu del sindicat IAC, Juan Francisco Delgado, explica que ja s’estan reprogramant operacions no urgents. «Ho han fet perquè el nombre de pacients covid a les ucis s’està incrementant i necessiten més infermeres quirúrgiques, i no hi ha prou personal», explica. També estan en dubte les vacances de Nadal. «Encara no ens les han aprovat i creiem que ens donaran només uns dies i la resta ens els pagaran com a hores extres, que les estan pagant millor», diu el delegat sindical.

Diferències de sou

«El problema que tenim és que als hospitals concertats no hi ha mans, i això és perquè els sous i els drets laborals són pitjors que entre els treballadors de l’Institut Català de la Salut: els sanitaris se’n van a l’ICS o a la primària, i aquí ens falten mans», es queixa també Anna Alcalà, responsable del sindicat Catac-Cts/Iac a l’hospital Santa Caterina de Girona. Allà, diu Alcalà, els treballadors van «saturats». Denuncia que hi ha una planta sencera tancada, que es va obrir només durant la primera onada de la pandèmia. «No l’obren perquè no hi ha personal, però alhora tenim gent treballant amb jornades parcials i llits als passadissos d’urgències», es queixa.

Notícies relacionades

«Tornem a estar amb la soga al coll. I el problema és per aquest model de sanitat concertada on s’escapa el personal. No podem donar qualitat perquè anem supersaturats», incideix també des de l’hospital de Mataró Jaume Santangelo, portaveu del sindicat majoritari al centre. Allà, diu Santangelo, les ucis ja estan plenes i a prop del 20% dels llits de l’hospital estan ocupats per pacients infectats de coronavirus.

Davant aquesta situació, els professionals de l’Hospital del Mar han explicat que han interposat una denúncia urgent davant Inspecció de Treball i asseguren que, malgrat la caòtica situació que es viu als hospitals des de fa mesos, no descarten convocar una vaga després del Nadal per reivindicar els seus drets laborals. Al Broggi demanen la dimissió de la cap del servei d’infermeria. No obstant, tots ells demanen als polítics un canvi del model en què tots els professionals sanitaris tinguin el mateix sou.