NASA

El ‘Perseverance’ descobreix magma en les seves exploracions a Mart

El descobriment té importants implicacions per comprendre i datar amb precisió esdeveniments crítics en la història del cràter Jezero

El ‘Perseverance’ descobreix magma en les seves exploracions a Mart
2
Es llegeix en minuts

Els científics de la missió ‘Perseverance Mars’ de la NASA han descobert que el llit de roca sobre el qual ha estat circulant l’explorador de sis rodes es va formar a partir de magma roent, informa l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech) en un comunicat.

La sorprenent descoberta va ser anunciada dimecres en el context del congrés de tardor de la Unió Geofísica nord-americana, que va reunir experts en la matèria a la ciutat nord-americana de Nova Orleans.

El descobriment realitzat pel ‘Perseverance’ té importants implicacions per comprendre i datar amb precisió esdeveniments crítics en la història del cràter Jezero, a Mart, que estudia el ‘Perseverance’, així com a la resta del planeta, esmenta la nota.

L’equip també ha arribat a la conclusió que les roques del cràter sobre el qual ha circulat la nau han interactuat amb l’aigua diverses vegades durant un llarg període de temps i que algunes contenen molècules orgàniques.

Fins i tot abans que el ‘Perseverance’ aterrés a Mart, l’equip científic de la missió s’havia preguntat sobre l’origen de les roques que hi havia a l’àrea.

«Estava començant a desesperar-me, ja que pensava que mai trobaríem la resposta» a aquesta qüestió, va dir Ken Farley, professor de la Fundació Keck de Geoquímica i científic del Projecte Perseverance al presentar el descobriment.

La situació va canviar quan el ‘Perseverance’ va començar a utilitzar un trepant a l’extrem del braç robòtic per raspar la superfície de les roques, va afegir.

«Els vidres dins de la roca van proporcionar la prova concloent», va dir Farley.

El ‘Perseverance’ està armat amb un conjunt d’instruments sofisticats que poden visualitzar i analitzar aquestes roques raspades, cosa que en revela la composició i contingut mineral.

L’explorador robòtic ‘Perseverance’, que va arribar a Mart el febrer passat després de gairebé set mesos de viatge des de Florida, va recollir el setembre passat la primera mostra en terra marcià per analitzar si alguna vegada hi va haver vida al planeta vermell.

Aquesta mostra era un tros de roca lleugerament més ampla del gruix d’un llapis presa del cràter Jezero, que juntament amb unes set més farà part del programa Mars Sample Return, que té previst portar-les a la Terra el 2031.

La mostra, juntament amb d’altres de recollides pel ròver –el cinquè de la NASA a Mart després dels ‘Sojourner’, ‘Spirit’, ‘Opportunity’ i ‘Curiosity’– està dipositada en un dels 43 tubs de titani hermètic que porta la nau.

Notícies relacionades

Dels 43 tubs de mostra del ‘Perseverance’, sis han sigut segellats fins ara: quatre amb nuclis de roca, un amb atmosfera marciana i un que contenia material «testimoni» per observar qualsevol contaminació que el ròver pogués haver portat de la Terra.

La NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA) estan planejant una sèrie de missions futures per tornar les mostres del ròver a la Terra per a un estudi més detingut.

Temes:

NASA Mart