Ocupació

Què és i com obtenir una certificació oficial de competències professionals

  • El Govern català posa en marxa un servei regular i estable, a través de la nova Agència FPCAT, perquè els 365 dies de l’any la ciutadania pugui dirigir-s’hi

  • L’objectiu és facilitar a les persones que no compten amb aquesta certificació una via per obtenir-la

Què és i com obtenir una certificació oficial de competències professionals
2
Es llegeix en minuts

El Govern posarà en marxa aquest 2022 un servei regular i estable d’acreditació de competències professionals perquè els 365 dies de l’any la ciutadania pugui dirigir-s’hi. Una iniciativa que portarà a terme l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), un nou organisme autònom adscrit al Departament de la Presidència que impulsa i coordina el conjunt d’iniciatives de formació i qualificació professionals al llarg de la vida.

Així, es tracta d’un procediment que permet a les persones acreditar la seva experiència laboral o formació no reconeguda i aconseguir així una certificació oficial de les seves competències professionals. L’objectiu és facilitar a les persones que no compten amb aquesta certificació una via per obtenir-la.

Per portar a terme aquest procediment, no es necessita cap tipus de preparació prèvia ni tampoc s’haurà de fer cap prova o examen. Així, la persona que vulgui obtenir aquesta certificació només haurà de mostrar el seu aprenentatge a través de la seva experiència professional o formació no formal.

Aquests processos d’acreditació de competències professionals faciliten l’aprenentatge, l’accés al món laboral i la promoció professional de la ciutadania; la mobilitat de les persones treballadores i la competitivitat de les empreses. Per això, constitueixen una de les polítiques públiques més importants per fomentar o millorar la qualificació de les persones.

Aquest és un servei finançat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Fases del procés

Notícies relacionades

Fases del procésEl procés compta amb un total de tres fases. D’una banda, la fase d’assessorament, en què la persona usuària completa el seu historial formatiu; d’altra banda, la fase de demostració –en la qual s’hauran de demostrar les competències professionals que es volen acreditar; i, finalment, la fase de certificació –en la qual es rep la certificació oficial de les competències que s’han demostrat i una proposta d’itinerari formatiu per completar la formació–.

Beneficis de l’acreditació de competències professionals

L’acreditació de competències suposa un reconeixement del saber fer i, per tant, una possibilitat de créixer professionalment. A més, és una nova oportunitat per a l’adquisició d’una certificació oficial que permet a les persones capitalitzar la seva experiència laboral i personal. De cara a les empreses, aquesta certificació ofereix la possibilitat de comptar amb professionals qualificats per desenvolupar un treball de qualitat, ja que tenen certificades les seves competències per exercir una determinada professió.