Prevenir la covid

Tot el que cal saber del test d’antígens abans de les reunions nadalenques

Els metges avisen que les proves són poc fiables si no es tenen símptomes

Tot el que cal saber del test d’antígens abans de les reunions nadalenques

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La proximitat del Nadal ha provocat un increment de la venda dels tests d’antígens a les farmàcies. De fet, en algunes ja hi ha desproveïment. Una febre pels tests que ve motivat pel repunt de covid, els símptomes de la qual es confonen, en la majoria d’ocasions, amb els múltiples refredats que deixa l’hivern, però també per la decisió d’algunes administracions, com la Comunitat de Madrid, de regalar a cada madrileny una prova, com si els tests fossin una solució màgica per poder ajuntar-se per Nadal sense contagiar-se.

No obstant, tot i que les proves que es venen a la farmàcia han millorat molt, la seva fiabilitat en persones sense símptomes és tan baixa que molts metges desaconsellen el seu ús. I d’altres el recomanen però sempre que es mantinguin les mesures de prevenció si el resultat és negatiu. Com persisteixen els dubtes entorn d’aquestes eines, aquestes són algunes de les claus per saber com i quan utilitzar-los, quin comprar i com interpretar els resultats.

¿Els he d’utilitzar abans d’una celebració nadalenca?


El problema dels tests de farmàcies és que s’han validat per a persones amb símptomes i en aquest cas la seva sensibilitat per detectar contagiats és superior al 85%, segons explica Jordi Vila, cap de Microbiologia de l’Hospital Clínic i investigador de l’Institut ISGlobal. Però la fiabilitat per detectar infectats i, per tant, amb possibilitat de transmetre el virus però que no tinguin símptomes «baixa moltíssim», fins al 65% i 75%. Per tant, si el resultat és positiu amb molta seguretat hi ha covid, cal aïllar-se i contactar amb el sistema de salut per confirmar-ho. Però es produeixen desenes de falsos negatius. Només cal recordar el sopar de sanitaris a Màlaga, on els congregats es van fer un test previ i més de 70 s’han contagiat.

Per això, Vila no aconsella realitzar-se un test abans d’una celebració nadalenca, ja sigui amb familiars, amics o companys d’empresa, tret que si el resultat és negatiu es mantinguin totes les precaucions, com l’ús de mascareta tota l’estona possible, la ventilació i la higiene de mans, sobretot si a la taula s’asseu una persona vulnerable. «Els tests estan bé com a complement a les mesures de seguretat», afirma.

No obstant, l’epidemiòleg i expert en salut pública Daniel López Acuña considera que, en persones sense símptomes, «no tenen una utilitat que valgui la pena». Per això considera que la decisió d’Isabel Díaz Ayuso de regalar tests de farmàcia és una mesura «demagògica» i que té el «risc de generar falses seguretats» i relaxacions si el resultat és negatiu.

¿És aconsellable el seu ús si tinc símptomes catarrals?

En aquest cas, sí que està indicat, a més de contactar i seguir les indicacions del sistema sanitari. Segons explica José María Molero, metge d’atenció primària i del grup d’infeccioses de la societat Semfyc, com els tests d’autodiagnòstic són més sensibles si la càrrega viral és alta, s’aconsella el seu ús en pacients amb símptomes com febre, tos o malestar generalitzat els cinc primers dies.

Així mateix, és recomanable utilitzar-los quan s’hagi estat en contacte estret amb una persona infectada. Si bé, de nou el negatiu no exclou la infecció, per la qual cosa Sanitat recomana les persones completament vacunades i que hagin mantingut un contacte de risc que limitin les seves interaccions socials.

¿Quins tipus de test hi ha i com he de realitzar-los?

Els tests que es venen a les farmàcies, físiques o ‘online’, estan validats per la UE i tots tenen una sensibilitat per sobre del 85% en persones amb símptomes. El problema és que no hi ha estudis que permetin comparar-los entre ells i en asimptomàtics, per saber quin és millor. A més, els fabricants de les proves d’autodiagnòstic no han realitzat assajos a Espanya, com sí que ha passat amb les proves d’antígens que s’utilitzen als centres de salut i per això la seva efectivitat és menor.

També difereix la manera com es realitza el test. En el sistema sanitari prenen mostres nasofaríngies, cosa que es tradueix en el fet que l’hisop és introduït profundament.

En els tests d’autodiagnòstic no fa falta introduir tant l’hisop però sí que és convenient «fregar ben a dins del nas perquè el virus és a les cèl·lules i cal desprendre-les», segons explica el microbiòleg Jordi Vila. «Posar i treure l’hisop no serveix», afegeix. I segons la seva opinió, són més fiables els tests de nas que de saliva però en els dos casos cal recollir bé la mostra i per a això cal seguir a ulls clucs les instruccions que conté l’envàs.

¿Són fiables davant la variable òmicron?

Els estudis són encara preliminars però indiquen que els tests de farmàcia sí que detecten la presència de covid tot i que el virus es mantingui en la variant ómicrom que, segons ha alertat l’OMS, es propaga més ràpidament. Poden detectar el contagi, però això no significa que indiquin a quina variable pertany. Per a això és necessari una PCR o la seqüenciació de la mostra.

¿Què faig per estar segur per Nadal?

La seguretat cent per cent no existeix, «però la clau per evitar contagis per Nadal és la prudència», segons explica López Acuña, que recomana limitar les celebracions als convivents i si es barregen més de dues bombolles, excloure els no vacunats o els més grans de 60 sense dosi de reforç. Així mateix, aconsella utilitzar tot el temps possible la mascareta i ventilar. Les persones que tinguin algun símptoma, per suau que sigui, o els qui hagin mantingut un contacte amb algun contagiat, no hi haurien d’assistir.

I si es disposa de prou diners, el més efectiu per detectar els contagiats asimptomàtics és realitzar-se una PCR i aïllar-se fins a tenir el resultat. I, tant les PCR com els tests d’autodiagnòstic haurien de repetir-se abans de cada celebració. És a dir, no val fer-se una prova el dia 24 de desembre i pensar que amb això s’està segur tot el període nadalenc.