Present a 63 països

Ómicron es propaga més ràpidament i les vacunes són menys efectives, segons l’OMS

  • Les dades preliminars de l’Organització Mundial de la Salut assenyalen que es propaga més ràpid però els símptomes són més lleus

Ómicron es propaga més ràpidament i les vacunes són menys efectives, segons l’OMS
1
Es llegeix en minuts

La variant òmicron de la covid-19 sembla propagar-se més que la delta, amb símptomes més lleus, llastant l’acció de les vacunes, va indicar aquest diumenge l’OMS, que va destacar que aquestes dades són preliminars. Ómicron era present a 63 països al 9 de desembre, va informar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en una actualització tècnica que confirma les declaracions dels seus funcionaris els últims dies.

Segons l’OMS, òmicron sembla difondre’s més ràpid que la variant delta, que fins ara és responsable de la majoria dels contagis al món. Aquest avenç més ràpid no és exclusiu a Sud-àfrica, on la delta és menys prevalent, sinó també al Regne Unit, on aquesta forma és la dominant.

Però, de moment, la falta de més informació impedeix afirmar si la taxa de transmissió d’òmicron es deu al fet que aconsegueix esquivar la immunitat, que les seves característiques la fan més contagiosa o una combinació dels dos factors. L’OMS va projectar que «òmicron superi delta als llocs on hi ha transmissió comunitària». Les dades encara són insuficients per establir el nivell de gravetat del quadro clínic que provoca òmicron, fins i tot si de moment els símptomes sembla que són de «lleus a moderats» tant al sud de l’Àfrica com a Europa.

La tercera dosi

Notícies relacionades

Respecte a les vacunes, les poques dades disponibles indueixen a pensar que el perfil genètic d’òmicron «abaixa l’eficàcia respecte a la protecció del contagi». El fabricant Pfizer/BioNTech va indicar la setmana passada que un esquema de vacunació de tres dosis continua sent «eficaç» contra òmicron. Els països que tenen mitjans estan encoratjant la població a rebre una tercera dosi.

Aquest és el cas d’Europa, on hi ha una nova onada de contagis provocada per la irrupció de delta, l’abandonament de les mesures de prevenció i per les baixes taxes de vacunació en alguns països