Setge al coronavirus

Una calculadora prediu el risc de contagi en un sopar de Nadal

  • El saragossà José Luis Jiménez és l’autor de la web Covid Risk Airborne

  • En un àpat de 50 empleats, sense mesures ni mascareta, s’estimen 21 contagis

Una calculadora prediu el risc de contagi en un sopar de Nadal

EPA

3
Es llegeix en minuts

Conèixer les possibilitats de contagi de covid en un àpat de Nadal, en un sopar d’empresa, en un restaurant o en una sala de ball, ja és possible. I tot gràcies a la web www.covidairbornerisk.com, que ha desenvolupat l’equip d’investigadors ATEP130-ArqWellness de la Universitat de Sevilla, a partir d’una calculadora creada l’any passat pel saragossà José Luis Jiménez, investigador d’aerosols a la Universitat de Colorado. Només cal introduir una sèrie de dades: «Com de gran és el lloc on es fa, si hi ha ventilació, filtres, quanta gent, durant quant temps, què estan fent, si estan callats, parlant o fent exercici, si porten mascareta i de quin tipus», explica Jiménez a aquest diari des dels Estats Units.

D’aquesta manera, com més gran sigui el lloc, estigui més ben ventilat, s’hi estigui durant menys temps i amb millors mascaretes, «menor és la probabilitat del contagi». Això, assegura l’investigador aragonès, es pot aplicar a qualsevol situació en què «compartim espai tancat». Si el risc és «baix, res», però si és alt, «es poden aplicar mesures» que també apareixen a l’última pantalla, com obrir més les finestres o posar-se millors mascaretes i així «reduir les possibilitats de contagi».

La web estudia la propagació de malalties aèries mitjançant transmissió per aerosols, el càlcul dels quals està basat en un model estàndard, així que no és «epidemiològic» tot i que sí que es pot utilitzar com a estimació segons diferents paràmetres. Això sí, assumeix que es respecta la distància de dos metres.

A l’entrar a la pàgina, es pot escollir entre dos mètodes, un de detallat, amb un formulari extens sobre condicions ambientals, temperatura o humitat de l’aire, i un altre, simplificat, més senzill d’utilitzar i amb resultats menys precisos, puntualitza la web. Aquest mesurament considera que la variant predominant del coronavirus és la delta; que el 78% dels ocupants tenen immunitat, ja sigui per vacunació o per haver passat la malaltia, tenint en compte fins a un 70% d’efectivitat. I, també, que hi ha un ocupant infectat al recinte.

Per calcular el risc en un sopar familiar, en una habitació de 20 metres quadrats, amb 12 persones, asseguts i el subjecte infecciós parlant fort, com pot ser durant una trobada nadalenca, durant quatre hores, amb les finestres entreobertes i els participants sense mascareta; hi ha un risc d’infecció alt. 1,56 persones sortiran contagiades d’aquest sopar. Per millorar, caldria utilitzar mascaretes FPP2 ben ajustades i obrir portes i finestres. Si les finestres haguessin estat tancades, de les 12 persones, 3,61 acabaran el sopar infectades. Si tots els participants haguessin portat mascareta quirúrgica, només es contagiaria una persona; i si hagués sigut FPP2, un 0,06%, és a dir, es reduiria al màxim el risc.

En una àpat d’empresa, en un local de 50 metres quadrats, amb l’assistència de 50 empleats movent-se entre les taules i després dempeus parlant, sense ventilació i sense mascareta, en sortirien gairebé 21 contagiats. Amb les finestres obertes, la mitjana de casos d’infecció es reduiria a 6.

I en una sala de ball de 100 metres quadrats, amb 150 persones, ballant i parlant fort, durant dues hores, sense mascareta i sense ventilació, hi hauria 67 nous positius. Amb les finestres entreobertes en serien 48. I si tots portessin mascareta FPP2, només hi hauria un contagi. Les possibilitats són gairebé infinites.

Notícies relacionades

Aquesta nova calculadora que ha actualitzat la Universitat de Sevilla, amb un equip liderat per Miguel Ángel Campano, el que ha aconseguit és que sigui «més fàcil d’utilitzar» però «igual d’útil». I, de fet, Jiménez està a punt de publicar un article en què es demostra que «aquesta eina reprodueix els casos de superpropagació». Tot i que no és nova, la calculadora no s’ha utilitzat tant com hauria de ser, sí entre gent amb una «formació quantitativa; és a dir enginyers, professors de ciència, etcètera», però a la gent del carrer «els sona molt difícil». Sí que se’n va ampliar l’ús quan es van incloure els «mesuradors de CO2», ja que si assenyala que és més alt de 700, per exemple, significa que «o ventiles o cal anar-se’n d’allà» i això «tothom ho entén».

Preguntat per fins quan haurem de conviure amb el virus, creu que «encara ens queda», perquè la nova onada ha arribat a Espanya «amb retard», per la vacunació i pel poc fred. A més, assenyala que «cal vacunar tothom», en general, perquè si un país no s’immunitza i «hi ha molta transmissió, es converteix en un laboratori de producció variants». Així que «caldria liberalitzar patents i vacunar ràpidament tothom», conclou el saragossà.