Salut pública

Els metges demanen a Sanitat que acceleri el pla antitabac i li doni força normativa

  • Les societats científiques aplaudeixen que es prohibeixi fumar als cotxes, les terrasses o es pugin els impostos del tabac, però demanen que les mesures es plasmin en una llei i s’acompanyin de pressupost

El plan de Sanidad para reducir el consumo de tabaco: prohibido fumar en terrazas y en coches

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat ha decidit reprendre la tasca pendent d’endurir les mesures antitabac amb un pla Pla Integral que planteja, entre altres mesures, la prohibició de fumar als cotxes, l’empaquetament genèric dels paquets i un augment dels impostos de tots els productes relacionats amb el tabac. Sanitat ha enviat l’estratègia a les societats científiques i comunitats perquè facin les seves aportacions, amb l’objectiu que «abans del 2023» les mesures principals estiguin en marxa.

En termes generals, el pla compta amb el recolzament de les societats mèdiques, ja que inclou moltes de les peticions que els experts han traslladat a Sanitat perquè Espanya arribi als objectius marcats per l’OMS. Aquestes metes estableixen una reducció relativa del 30% en el consum de tabac per a l’any 2025, agafant com a referència el 2010. Per això, la Societat Espanyola de Medicina de Família SemFYC considera que l’estratègia és «ambiciosa i responsable». Si bé el seu portaveu en aquesta matèria, el doctor Rodrigo Córdoba, considera que s’hauria d’avançar «més lluny i més ràpid» i implementar les restriccions i mesures principals «al llarg del 2022, sense esperar el 2023», any en què la celebració de les eleccions podria engegar a rodar el pla.

Alhora, el president de la Xarxa Europea de Prevenció del Tabaquisme, Francisco Rodríguez Lozano, apunta que l’òptim és que el pla es plasmi en una reforma de la llei antitabac actual, que amb la seva última modificació, el 2010, va situar Espanya entre els països més avançats, però s’ha quedat «obsoleta». O bé que s’aprovi una nova llei per donar a les mesures força normativa i que es compleixin. Segons Rodríguez Lozano, Espanya es troba en un «moment excepcional» ja que «la gent ja està saturada de la Covid, però valora que s’emprenguin accions que protegeixin la salut i amb les restriccions imposades per la pandèmia s’han entès certes limitacions com la prohibició de fumar en terrasses» que han imposat algunes autonomies. «Gairebé tots els partits i la societat acceptaran les mesures, per la qual cosa podria ser una llei consensuada i que es complís», diu.

Sense dotació pressupostària

Convé precisar que el pla del ministeri no esmenta específicament les terrasses de l’hostaleria com a espais a alliberar de fum però, segons Rodríguez Lozano, aquesta limitació «es concretarà més endavant», igual que l’ampliació a altres espais no recollits en la llei actual. El que sí que esmenta l’estratègia és la necessitat de «promoure» bones pràctiques com les «platges sense fum» per protegir la salut i eliminar les burilles que contaminen l’ecosistema.

D’altra banda, el president de la Xarxa Europea de Prevenció del Tabaquisme troba a faltar que el pla contempli una dotació pressupostària per reforçar, per exemple, la tasca que fan els metges d’Atenció Primària per prevenir el tabaquisme. També l’Associació NoFumadores.org considera que el full de ruta plantejat per Sanitat és «ambiciós» en alguns aspectes però la seva presidenta, Raquel Fernández, troba a faltar més grau de concreció i una partida pressupostària associada, segons recull Efe.

Notícies relacionades

Una de les mesures que més controvèrsia està generant és la proposta que es prohibeixi fumar als cotxes. Si bé Rodríguez Lozano considera que està justificada perquè tot i que es viatgi completament sol, als seients i altres elements queden residus que són perjudicials, per exemple, si després un nen ocupa el vehicle. Referent a això, l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) denuncia que gairebé el 60% dels menors «fumen sense encendre un cigarro», ja que comparteixen espais amb fum. Per això, l’AECC recolza el pla ministerial. «Com més es restringeixi el tabac, millor», diuen fonts de l’associació.

I des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Juan Antonio Riesco assenyala que el pla ministerial va «en consonància» amb les mesures que defensa l’entitat, com augmentar el preu dels productes relacionats amb el tabac, l’empaquetament genèric o promoure una xarxa assistencial de recolzament per deixar de fumar, però a l’entitat li agradaria que «explicités millor els espais públics lliures de fum i que se’n vigili el compliment».