Erupció de La Palma

Les colades actives del volcà de La Palma es localitzen a l’oest del con principal

L’Institut Geogràfic Nacional remarca que hi ha esquerdes i fractures a la part superior del con secundari que podrien evolucionar i produir despreniments i col·lapses cap a l’interior del cràter

Les colades actives del volcà de La Palma es localitzen a l’oest del con principal
2
Es llegeix en minuts

Les colades volcàniques continuen actives a l’oest del con principal de Cumbre Vieja i discorren principalment per tubs volcànics i diversos ‘jameos’, i una d’aquestes, la que va sorgir al nord de Montaña Cogote, ja ha arribat al penya-segat i a l’illa baixa a la zona de Las Hoyas.

Així ho ha exposat en roda de premsa la vulcanòloga de l’IGN Carmen López, que ha exercit aquest dilluns de portaveu del comitè científic del Pevolca, remarcant també que hi ha «esquerdes i fractures» a la part superior del con secundari que podrien evolucionar i produir despreniments i col·lapses cap a l’interior del cràter, però la seva estabilitat «no està compromesa».

A més, ha dit que s’ha realitzat una nova batimetria entre els deltes làvics un i quatre i s’hi detecten profunditats de fins a 4,5 quilòmetres i més de 300 metres de la costa.

Ha comentat que el plomall volcànic s’orienta a l’oest i el nord-oest, cosa que facilita la navegació aèria, i partir d’aquest dimarts s’esperen precipitacions lleus i entrada d’una massa d’aire saharià que podria augmentar valors de PM10.

López també ha dit que la sismicitat intermèdia és baixa i es localitza a les mateixes àrees, i els sismes a més de 20 quilòmetres es troben en valors molt baixos, el mateix que el tremor volcànic, en nivells mitjans i baixos i amb menys variabilitat.

A més, no hi ha tendència de deformació a prop del centre eruptiu i continua l’estabilitat al centre de la xarxa amb lleugera deflació a les estacions més allunyades.

La taxa d’emissió de SO2(diòxid de sofre) és alta però amb tendència descendent, mentre que l’emissió de diòxid de carboni (CO2) és estable, amb més de sis vegades de mitjana de nivells de fons.

Quant a la qualitat de l’aire, se situen en nivells bons i raonablement bons quant al diòxid de sofre i bons i regulars respecte a les partícules PM10. El portaveu del comitè científic, Miguel Ángel Morcuende, ha assenyalat que des d’aquest diumenge han baixat els valors perillosos dels gasos excepte a Puerto Naos i La Bombilla.

Precaució per evitar accidents

A més, ha comentat que les persones allotjades són 556 (+2), de les quals 410 són en un hotel de Fuencaliente, 71 en un altre de Los Llanos de Aridane i 75 a l’H10 de Los Cancajos, més 43 persones dependents en centres sociosanitaris.

La superfície afectada segueix en 1.155 hectàrees, igual que els deltes làvics –48,03 hectàrees–, i l’amplada entre colades –3.350 metres–.

Notícies relacionades

Morcuende ha comentat que moltes colades discorren per tubs volcànics i les que més material reben són el delta ubicat més al sud, i les colades número 9 i 4 en tant que la zona nord està aturada.

A més, i davant l’alta afluència de visitants a l’illa durant el pont, ha demanat precaució i que la gent tingui elements d’alta visibilitat durant les nits per prevenir accidents, especialment als miradors de Tajuya i El Time.