Diferents successos

Els Bombers rescaten nou excursionistes en un cap de setmana de neu i vent

2
Es llegeix en minuts

Almenys nou excursionistes han hagut de ser rescatats pels Bombers de la Generalitat aquest cap de setmana, segons informa la Generalitat. Les condicions meteorològiques han provocat més accidents i pèrdues entre els excursionistes i han obligat els bombers a treballar condicionats per la presència de neu i mal temps.

A Vilallobent, a la zona del Serrat de l’Orri, a Girona, tres excursionistes van demanar ajuda des del refugi perquè una de les noies, de 18 anys, que era la més experta, no es podia moure del fred i estava feble i pàl·lida, segons van explicar als Bombers. Havien sortit de La Molina i havien caminat tres hores fins arribar al refugi, on no hi havia llenya per escalfar-se. La dotació dels Bombers va arribar al refugi a les 22.42, ajudant-se dels crits dels excursionistes, ja que la visibilitat estava compromesa per la nevada que queia a la zona. En aquest moment, segons expliquen els Bombers, la noia no notava les cames i estava molt dèbil. Quan van arribar els GRAE, els tres excursionistes van ser traslladats a l’Hospital de Puigcerdà. Els dos nois van resultar il·lesos i la noia va ser tractada per hipotèrmia. Aquest dilluns ja s’havia recuperat i ha abandonat l’hospital.

Dissabte, a les dues de la matinada, dos joves i un gos es van perdre mentre caminaven entre Ribes de Freser i el refugi Claus. Hi havia molta neu i van perdre el camí. Bombers dels parcs de Camprodon i Ripoll decideixen pujar cap a la zona per diferents vessants, per duplicar la possibilitat de trobar aviat els joves. Els efectius constaten la presència de torb. Al fer-se fosc, els joves aconsegueixen fer arribar la seva ubicació mitjançant missatgeria instantània; han plantat una tenda i es queden al lloc. Van ser localitzats la mitjanit de dissabte.

Diumenge a les 3 de la matinada va ser localitzat un jove que es va perdre quan anava amb bicicleta a treballar per la carretera C-63 i, al trobar senyalització extraordinària, s’havia desviat per un camí de bosc i es va perdre entre Sant Martí i Brunyola. Les dotacions l’han localitzat a les 05.51h, espantat i amb fred, i l’han portat amb vehicle fins a la carretera, des d’on ha prosseguit camí.

Helicòpters per a lesionats

Ja al migdia, aquest diumenge, els Bombers van rescatar una dona que es va lesionar al genoll durant una caminada per Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) i que va haver de ser evacuada amb helicòpter fins al camp de futbol de Pineda de Mar, i d’aquí a l’Hospital de Mataró amb ambulància.

Notícies relacionades

Una lesió similar va patir un esquiador que baixava amb dues persones més des del refugi d’Airoto a Isil, al Pallars Sobirà. També van ser rescatats amb helicòpter, malgrat les males condicions meteorològiques, amb neu i fort vent, fins a l’Hospital de la Seu d’Urgell.

Els Bombers de la Generalitat recomanen vivament seguir els consells d’activitats a la muntanya, les alertes de Protecció Civil i les indicacions del Servei Català de Trànsit, entre altres, «per avaluar amb coneixement de causa els riscos que pot comportar una activitat a la natura». I recorden que, per part de Protecció Civil, hi ha una prealerta #*Allaucat (risc d’allau) activa fins demà dimarts, 7 de desembre, a les zones de l’Aran i el nord del Pallars.