Cumbre Vieja

El volcà de La Palma, lluny de l’estabilització i la fase final

Els científics asseguren que les xifres canviants de diòxid de sofre i sismes indiquen que l’erupció és lluny d’acabar-se

El volcà de La Palma, lluny de l’estabilització i la fase final
4
Es llegeix en minuts

Les aparences enganyen. La reducció de la sismicitat, la disminució del tremor –soroll que fa el material volcànic al pujar per les canonades fins a la superfície–, i la poca activitat visible del volcà de La Palma durant els últims dos dies semblaven indicar que el final del procés eruptiu era a prop. Però res més lluny de la realitat. El volcà palmer encara té molt a dir. Així ho va explicar aquest dissabte Carmen López, portaveu científica del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca). «Per parlar del final hem d’apreciar un període estable amb tots els paràmetres en nivells mínims», va assegurar López després de la reunió del Pevolca.

La directora de vigilància volcànica de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) va remarcar que per arribar a aquest punt és necessari que els nivells d’emissió de diòxid de sofre siguin «baixos o molt baixos» i ara són alts, cosa que marca la presència de magma disponible per alimentar l’erupció.

Reactivació de la colada sud

Malgrat aquesta aparent tranquil·litat la lava continua avançant quan fa 83 dies del començament de l’emergència i 77 de l’erupció. Aquest dissabte al matí es va reactivar la colada sud que discorre cap al Camino La Majada en direcció sud-oest, omplint forats entre les colades 3 i 11 i ocupant nova superfície en una zona ja evacuada. La velocitat inicial d’aquesta colada es va anar alentint al perdre fluïdesa i guanyar en viscositat pel material que ha anat engolint durant la seva trajectòria. L’alimentació de les colades 7, 8 i 10 es continua produint per tubs lávicos, però de forma més escassa que en dies anteriors i sense modificar la superfície dels deltes. L’activitat eruptiva es va aturar aquest dissabte al flanc nord-est i es va produir un escàs avanç de la colada en direcció Las Manchas. Les llengües de lava del volcà de La Palma que es van vessar els dies passats a la zona del Frontón, estan pràcticament inactives.

Superfície afectada pel volcà de La Palma

Superfície afectada pel volcà de La PalmaLes últimes dades disponibles de la superfície afectada es calculen en 1.146 hectàrees. La superfície total dels deltes làvics o ‘fajanas’ se situa en unes 48,03 hectàrees i la distància màxima entre colades exteriors és de 3.350 metres. Amb tot, es calcula que la superfície de cultius afectada arriba a les 350,39 hectàrees. D’aquestes, 217,37 hectàrees corresponen a cultius de plataners, 61,2 a vinyes i 26,72 a alvocaters.

La reducció de la sismicitat en les últimes 24 hores és clara. El nombre de sismes a profunditats superiors als 20 quilòmetres segueix en valors baixos. Aquest dissabte només hi va haver cinc terratrèmols –dos a Fuencaliente i tres a la Vila de Mazo– d’aquestes característiques. La sismicitat s’ha reduït gradualment durant la setmana, les xifren s’han reduït des dels 377 km que es van detectar dimarts fins als 31 que hi va haver fins a les 20 hores de dissabte. El més fort es va produir a les 01.23 hores amb una magnitud de 3,4 mbLg i a 25,8 quilòmetres

López considera que la reducció de terratrèmols és una «bona notícia», però remarca que no hem de confiar en aquesta disminució perquè malgrat haver baixat els sismes durant els últims dies, fa poques jornades «va passar una cosa semblant i després van tornar a ser forts». La portaveu del comitè científic va recalcar la importància que hi hagi períodes d’estabilitat persistents en el temps.

Menys deformació del terreny a La Palma

La deformació del terreny, un altre dels paràmetres utilitzats per monitoritzar el volcà, també va revertir aquest dissabte parcialment l’episodi d’inflació als voltants de Jedey (estació LP03) i es va mostrar estabilitat a la resta de la xarxa, amb alguna lleugera deflació. Malgrat haver baixat aquests paràmetres, els nivells de diòxid de sofre al plomall continuen sent alts, tot i que la qualitat de l’aire és bona en bona part de l’illa. A la zona sud de les colades sí que es van restringir ahir els accessos a causa de l’alt nivell de gasos.

Notícies relacionades

Les condicions meteorològiques es mantenen favorables ja que en aquest pont es preveu el predomini de vent de l’est, amb possibilitat de presència de calima, que permetrà que l’aeroport de La Palma operi amb normalitat. L’entrada de pols desèrtica sí que empitjorarà la qualitat de l’aire, i els científics esperen aquest diumenge una tendència a l’alça dels registres de partícules de menys de 10 micres (PM10), principalment a les estacions de l’est de l’illa.

D’altra banda, el nombre de persones allotjades en hotels va pujar aquest dissabte fins als 553, 5 més que el dia anterior. D’aquestes, 407 són a Fuencaliente, 71 a Los Llanos de Aridane i 75 a Breña Baja.