Parla la víctima de l’agressió homòfoba d’Oviedo: «Si no és per les meves amigues, em quedo allà»

Rebenten el cap a un jove al crit de «maricon de merda» mentre ballava amb les seves amigues: la víctima acaba a l’hospital amb diversos punts i grapes al clatell

4
Es llegeix en minuts

Ballava en un racó d’una discoteca amb les seves amigues quan va començar a sentir unes empentes. Eren tres joves. Va escoltar com es referien a ell com «maricon de merda». El següent van ser cops de puny, un vas al cap i la ràpida resposta de les seves amigues, que el van treure del local. «Si no és per elles, em podria haver quedat allà», explica ara Kevin, el jove de 21 anys víctima, la nit del 3 de desembre, d’una agressió homòfoba que el va deixar a l’hospital amb forts cops i bretxes al cap i el coll. L’hemorràgia inicial era tan gran que va obligar els serveis d’emergència a posar-li les primeres grapes en ple carrer, quan el van assistir, també, agents de la Policia Local d’Oviedo.

Kevin tenia aquell dia un sopar d’empresa, relata ara, dos dies després de l’atac, amb la denúncia ja formalitzada i a l’espera que les investigacions permetin localitzar els seus agressors. Amb unes amigues i companyes van decidir aprofitar que estaven tots junts i van entrar al primer local que van trobar obert per prendre alguna cosa i ballar una mica. Eren en ple casc antic d’Oviedo, al carrer Mon, eren les dues de la matinada. «Ens vam posar al final del bar», explica Kevin, que és auxiliar d’infermeria i treballa en una residència de gent gran. «Estàvem en una racó recollits, d’esquena, i en aquell moment noto que em comencen a empènyer; jo no deia res, perquè és millor prevenir que curar». Les amigues de Kevin van començar a preguntar als tres joves què els passava. No deien res, «només miraven amb cara d’odi», relata la víctima. L’agressió es va desencadenar, llavors, de manera molt ràpida. Kevin va escoltar uns xiuxiuejos en els quals es referien a ell com «maricon de merda», després una empenta més forta i la pluja de cops: diversos cops de puny i un vas rebentat al clatell. Les amigues van funcionar com un escut, van aconseguir aturar els agressors i treure’l del local. «Si arribem a ser menys podria haver-me quedat allà», s’imagina ara Kevin

Kevin Rubio va néixer a Colòmbia però porta tota la vida a Espanya, el país al qual va arribar amb la seva família amb quatre anys. Aquí ha desenvolupat la seva vida, va trobar la seva feina, va formar les seves amistats i mai, fins ara, havia patit «res semblant». Fins i tot, es lamentava a tall d’anècdota, recentment explicava a unes amigues que aquest tipus de coses no passaven a Astúries: «Ni agressió d’aquest tipus, ni baralla, mai vaig pensar que em pogués passar això, i menys per aquestes coses».

La ràbia i l’ànim que els culpables siguin castigats va portar la víctima a donar publicitat a l’agressió a través de les xarxes socials. La seva denúncia va córrer com la pólvora i està rebent recolzaments de totes bandes. «És realment trist que a ple segle XXI no puguis estar ballant i passant-ho bé tranquil·lament amb les teves amigues i companyes de feina (...) Tot per estar passant-ho bé sense fer mal a ningú, per sentir-me lliure i orgullós de qui soc. Em parteix el cor veure tant odi», va lamentar en el seu missatge a les xarxes, que va acompanyar de diverses fotos en les quals se’l pot veure al llit de l’hospital, amb el cap embenat i diverses peces de roba plenes de sang.

Ara Kevin també demana que «no s’intenti tergiversar el seu missatge». «Fins i tot havent fet alguna cosa jo, que no va ser el cas, ni una empenta justifica això. He vist comentaris restant-li importància, però no. Agressions n’hi ha tots els dies, però no al crit de maricon», denuncia. 

Als intents de localitzar els culpables i a la solidaritat amb la víctima s’ha sumat també l’establiment en el qual va tenir lloc l’agressió. «La persona agredida se’n va anar del local immediatament després de l’acte violent. Lamentablement no es va posar en contacte amb el nostre personal de seguretat i no va identificar els seus agressors, per la qual cosa no vam poder ajudar-lo ni actuar en l’acte. Estem treballant en el visionament de les gravacions de les càmeres de seguretat. Estem a total disposició de la víctima com de la policia», han aclarit en un missatge fet públic a través de les xarxes socials.

Notícies relacionades

Entre les mostres de suport rebudes per ara, destaca la del president del Principat, Adrián Barbón, que ha condemnat de manera enèrgica l’agressió. «El meu recolzament i solidaritat i la meva condemna rotunda per l’agressió. Astúries ha de dir prou», va penjar en el seu compte oficial de Twitter.

Aquesta no és l’única agressió homòfoba registrada a Astúries recentment. A finals d’octubre un jove va denunciar haver sigut agredit a Pola de Siero després de sortir d’una discoteca. «Em van dir que feia molt fàstic i em van acorralar», va relatar la víctima, a qui van clavar una puntada de peu i un fort cop a l’ull.