Restriccions Covid

Fugida espanyola i incertesa a la frontera entre Galícia i Portugal

La confusió amb les mesures imposades pel país veí han provocat que els ciutadans dels pobles gallecs pròxims temin ser multats al desplaçar-se

Fugida espanyola i incertesa a la frontera entre Galícia i Portugal
4
Es llegeix en minuts

La confusió generada davant les noves restriccions de mobilitat decretades pel Govern portuguès va provocar ahir la fugida d’espanyols a l’altre costat de la «raia» (la frontera que separa Galícia de Portugal). Ho van notar sobretot els firaires de Valença, que van calcular en un 40% la caiguda de l’afluència de clients a la seva tradicional fira dels dimecres. A les portes del pont de la Constitució estan «desitjant que deixin les coses clares perquè la gent s’animi a venir; aquest pont és molt important per a nosaltres, ens juguem la campanya de Nadal», va reclamar Rui Pereira, un portaveu dels firaires.

Les limitacions de l’estat de calamitat van entrar en vigor després de diverses jornades d’informació contradictòria per part de les autoritats lusitanes, que el dia d’ahir van aclarir que per als gallecs només serà necessari ensenyar el passaport Covid europeu per creuar a Portugal a causa del nivell d’incidència mitjà de contagis que presentava Galícia en el moment en el qual es van establir les noves normes. És a dir, en el dia d’avui no és necessari realitzar un test d’antígens ni PCR per anar a Portugal a la «raia» ‘miñota’, almenys fins que no es revisin els canvis de nivell.

Per controlar el compliment de les restriccions, l’Executiu portuguès va anunciar que es realitzarien controls aleatoris a les fronteres terrestres, tot i que aquestes inspeccions no tenen res a veure amb els controls fixos que van provocar embussos quilomètrics en anteriors tancaments de la frontera. La Guàrdia Nacional Republicana va realitzar ahir algun control en el pont que uneix Tomiño i Cerveira, però no va interferir en el trànsit de la via, un alleujament, sobretot, per als treballadors transfronterers.

«Vam anar a Valença a prendre el cafè i vaig comprar dues verdures per justificar alguna cosa per si em paraven»

Rosa i Carmen

Veïnes de Tui

Amb tot, molts dels espanyols que van creuar a Valença pel vell pont internacional de Tui ho van fer sense tenir gaire clar si estaven infringint la llei. És el cas de les veïnes de Tui Rosa Martínez i Carmen Diz, dues «yonkis» confesses del cafè de Portugal. «Vam anar a prendre el cafè i vaig comprar dues verdures per justificar alguna cosa per si em paraven», comenta la Rosa, el dia a dia de la qual transcorre entre Tui i Valença. Tot i que assegura que les noves restriccions no trastocaran la seva rutina i continua fent vida a Portugal, reconeix que és una clatellada important per al comerç lusità. «Es nota la por dels espanyols en el fet que hi ha lloc per aparcar», va relatar a ‘FARO’.

«Ens vam fer el test d’antígens per venir; era un viatge que teníem planejat i no el vam voler cancel·lar»

Susana i Pilar

Veïnes d’Ourense

I tenia raó, ja a l’altre costat del pont s’intuïa la falta de gallecs en la quantitat de places d’aparcament lliure a peu de comerç i a la mateixa fira. «La gent té por que li posin una multa», va comentar un dels firaires. Precisament per evitar-ho, les veïnes d’Ourense Susana Cudeiro i Pilar Rodríguez van creuar la frontera ben preparades. «Ens vam fer el test d’antígens per venir; era un viatge que teníem planejat i no el volíem cancel·lar», van confessar les turistes.

«El test d’antígens espanta la gent i les zones ‘raianes’ funcionem de manera diferent»

Isabel Rodríguez

Comerciant

Notícies relacionades

«El test d’antígens espanta la gent», va valorar Isabel Rodríguez, dependenta d’un dels comerços ubicats a la fortalesa, amb incertesa i esperança a parts iguals. «Esperàvem molts espanyols en el pont, però ara no sabem què passarà», comenta aquesta comercianta, posant èmfasi en el fet que «les zones ‘raianes’ funcionem de manera diferent».

«Que deixin les coses clares perquè la gent s’animi a venir; ens juguem la campanya de Nadal»

Rui, Carolina i Américo

Firaires

Tot i que l’estat de calamitat a Portugal va començar el dia d’ahir, va començar a notar-se a la «raia» de Tui a última hora de la tarda de dimarts, on l’accés de vehicles lusitans a les gasolineres de la ciutat per omplir els seus dipòsits i assortir-se de garrafes de combustible va quedar completament col·lapsat. També van ser molts els espanyols que van creuar a Portugal per esgotar les seves compres abans de les limitacions de mobilitat anunciades pel Govern portuguès, cosa que va incrementar l’embús a l’avinguda de Portugal, sent necessari que la Policia Local regulés el trànsit en un dels punts més crítics: al costat de la gasolinera més pròxima al vell pont internacional de Tui.