Impacte de l’òmicron

61 passatgers de dos vols de Sud-àfrica donen positiu a l’aterrar a Amsterdam

Uns 600 passatgers es van haver de sotmetre a tests anti-Covid

Undated file picture of KLM jets at airport Schiphol. Air France and Dutch carrier KLM are merging to create the world’s largest airline in terms of turnover, both companies announced Tuesday 30 September 2003. The merger will be carried out through an exchange of shares, with Air France and the French state owning 81 percent of the new entity, called Air France-KLM, and the Dutch carrier owning the remaining 19 percent. EFE/epa/ANP FILES/Toussaint Kluiters//

Undated file picture of KLM jets at airport Schiphol. Air France and Dutch carrier KLM are merging to create the world’s largest airline in terms of turnover, both companies announced Tuesday 30 September 2003. The merger will be carried out through an exchange of shares, with Air France and the French state owning 81 percent of the new entity, called Air France-KLM, and the Dutch carrier owning the remaining 19 percent. EFE/epa/ANP FILES/Toussaint Kluiters// / Toussaint Kluiters (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Aquesta nit almenys 61 passatgers de dos vols procedents de Sud-àfrica han donat positiu en coronavirus després d’aterrar a Amsterdam, on se’ls va sotmetre a una PCR a l’arribar als Països Baixos quan ja va entrar en vigor la prohibició de vols des de països del sud de l’Àfrica, tot i que no està clar si porten la nova variant òmicron.

Ahir a la tarda un equip del servei de salut municipal (GGD) va acudir a l’aeroport Schiphol d’Amsterdam, on havia aterrat un vol procedent de Johannesburg i un altre de Ciutat del Cap, per sotmetre els seus 600 passatgers a un test, en aplicació d’una restricció neerlandesa del trànsit aeri procedent del sud de l’Àfrica per temor de la nova soca.

Tots els passatgers havien quedat retinguts en una zona de la terminal, separats de la resta de persones que eren a l’aeroport, a l’espera del resultat de la PCR, que es va anar coneixent al llarg de la tarda i nit.

El balanç actual són 61 persones contagiades, tot i que encara no se sap si estan infectades amb la variant òmicron, i es troben allotjades en un hotel a la zona de Schiphol sota vigilància de les autoritats locals, per complir una quarantena d’almenys set dies si presenten símptomes, i de cinc dies si són asimptomàtiques.

La resta dels passatgers que van obtenir un resultat negatiu en el test igualment s’hauran de sotmetre a una quarantena domiciliària de cinc dies, fins a tornar a fer-se una nova PCR que, si és negativa, els permet aixecar la quarantena.

Aquest divendres al migdia el Govern neerlandès va declarar la suspensió total de tots els vols procedents dels països del sud de l’Àfrica com una mesura de prevenció després de la detecció de la nova variant del coronavirus a la regió.

Aquests països van passar a ser, a més, «classificats com àrees de molt alt risc» de coronavirus, cosa que suposa «una obligació de quarantena» i la submissió a dues proves als viatgers d’aquests països, una d’aquestes havia de ser de menys de 24 hores.

Ahir el ministre de Sanitat, Hugo de Jonge, va remarcar que la nova mutació encara no havia sigut detectada oficialment als Països Baixos, però «alhora, sabem per altres variants com de ràpid pot anar una cosa com aquesta, per la qual cosa hem d’alentir l’arribada d’aquesta variant tant com sigui possible».

Tot i que al llarg de divendres diversos països europeus van anar prohibint de forma individual el trànsit aeri des del sud de l’Àfrica, a la tarda, els vint-i-set de la Unió Europea (UE) van acordar suspendre els vols a set països africans a causa de la nova variant, van informar a EFE fonts europees.

Es tracta de Sud-àfrica, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambic, Namíbia i Eswatini.

Notícies relacionades

Ahir el Govern de Bèlgica va informar que el 22 de novembre va detectar al país un cas de la nova variant sud-africana en una dona adulta jove no vacunada, que va desenvolupar símptomes onze dies després de viatjar a Egipte a través de Turquia.

Dijous Sud-àfrica va confirmar la detecció d’aquesta nova soca, identificada com B.1.1.529, que té múltiples mutacions i que ha despertat «preocupació» entre els especialistes, tot i que el seu impacte encara ha de ser estudiat.