Col·legi d’Advocats de Barcelona

Creixen les designes d’advocats d’ofici per violència masclista

  • Entre gener i novembre d’aquest any es van registrar 6.652 nomenaments, mentre que l’any passat en van ser 3.445 i 5.781 l’anterior

Creixen les designes d’advocats d’ofici per violència masclista
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimecres el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha alertat del «gran repunt» i creixement de les designes d’advocats del torn d’ofici en matèria de violència contra la dona a la capital catalana i en 11 localitats més de l’entorn, com Santa Coloma de Gramanet i l’Hospitalet de LLobregat. Segons la responsable d’aquest àrea, Carmen Valenzuela, des de l’1 de gener al 20 de novembre del 2021 es van registrar 6.652 nomenaments d’aquestes característiques, mentre que en el mateix període dels anys anteriors se’n van materialitzar 3.445 (2020, amb el confinament) i 5.781 (2019).

Des del mes de setembre passat, les víctimes de violència masclista tenen l’obligació de ser assistides per un advocat des del primer moment, és a dir, des que acudeixen a la comissaria per denunciar. El col·legi d’advocats destaca que des que es va posar en marxa aquesta mesura fins al 20 de novembre passat s’han comptabilitzat 259 peticions.

Les dades també revelen que la majoria de les assistències del torn d’ofici es fan a la comissaria. Des de l’1 de juliol fins al 20 de novembre, es van registrar 2.566 designes per a víctimes de violència sexista, de les quals el 1.511 (58,89%) correspon a la primera assistència a la comissaria i la resta, 1.055, als jutjats.

Justícia gratuïta

Notícies relacionades

Les dones perjudicades per aquests atacs tenen de dret la justícia gratuïta només pel fet de ser víctimes. En aquest sentit, el Col·legi de l’Advocacia ressalta «la importància de la tasca social que exerceix l’advocacia d’ofici, ja que aquests professionals garanteixen en els 365 dies de l’any i les 24 hores el dret de defensa de la ciutadania».

El col·legi professional al·ludeix al fet que la llei del Parlament de Catalunya per erradicar la violència masclista considera com a tal «qualsevol violació dels drets humans a través de la violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder d’homes sobre dones». Aquest atac, sosté, no només es manifesta en l’àmbit de la parella, sinó també en el familiar i el laboral. «L’objecte de protecció de la llei és la dona agredida d’alguna manera per la seva condició de gènere», afirmen els advocats.