Setge al virus

El Tribunal Superior de Justícia basc no autoritza el passaport Covid per a l’oci nocturn

L’Executiu autonòmic volia que, mentre Euskadi tingui una incidència superior als 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies, fos necessari mostrar aquest certificat per accedir a certs establiments

El Tribunal Superior de Justícia basc no autoritza el passaport Covid per a l’oci nocturn

Parlamento Europeo

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc no ha autoritzat el Govern Basc a implantar l’exigència de tenir el «passaport Covid» per accedir a locals d’oci nocturn i restaurants amb menjadors per a més de 50 persones.

La sala Contenciosa Administrativa del TSJPV ha votat per dos a un; el magistrat Luis Ángel Garrido, que en ocasions anteriors s’havia pronunciat contra les directrius del Govern Basc, ha votat en aquesta ocasió a favor i ha emès un vot particular, mentre que els seus dos companys de terna hi han votat en contra.

L’Executiu autonòmic volia que, mentre Euskadi tingui una incidència superior als 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies (avui està en 300,68), fos necessari mostrar aquest certificat per accedir a establiments que ofereixin «activitats d’esbarjo i ball» com discoteques, sales de ball, sales de festa amb espectacle, bars musicals i karaokes.

L’exigència de l’anomenat passaport Covid que ja apliquen les Balears, Galícia i Catalunya per accedir a determinats serveis, com l’oci nocturn, arriba als tribunals aquesta setmana.

Precisament, ahir diumenge el president de València es va unir a les regions que recolzen l’ús del passaport Covid i va anunciar que «en els pròxims dies» l’Executiu autonòmic establirà la normativa que regularà la necessitat d’exhibir-lo per acreditar la vacunació i poder accedir a determinats espais.

Aquest mitjà per acreditar que s’està vacunat contra el coronavirus compta amb el vistiplau de la majoria de les comunitats autònomes, tot i que algunes demanen al Govern central implantar una norma comuna.

El debat sobre la seva implantació reapareix quan a Espanya puja la incidència del coronavirus.

El Govern d’Aragó també està pendent que el Tribunal Superior de Justícia li autoritzi emetre una ordre per exigir el certificat d’accés a espectacles i locals d’oci nocturn i a qualsevol activitat que reuneixi més de 500 persones en interiors i més de 1.000 a l’exterior.

El TSJ es pronunciarà previsiblement aquest dilluns i, si l’autoritza, l’ordre entrarà en vigor en un termini de 24 hores.

El Govern de Navarra sol·licitarà aquesta setmana permís perquè des del 27 de novembre es requereixi el certificat per entrar a restaurants amb un aforament de més de 50 comensals, locals d’oci nocturn, sales de festa i esdeveniments multitudinaris en interiors en els quals es pugui consumir menjar o beguda.

Si els tribunals finalment l’autoritzen, la mesura seria vigent entre el dissabte 27 de novembre i el dijous 6 de gener del 2022, tots dos inclosos.

Notícies relacionades

Galícia ja va aconseguir divendres l’autorització del Tribunal Superior de Xustiza per exigir el passi als hospitals públics i privats de la comunitat autònoma a les visites i acompanyants dels pacients ingressats.

Allà ja és obligatori presentar aquest certificat Covid en l’oci nocturn, als albergs de pelegrins i la Xunta pondera tornar a demanar-ho per accedir a l’hostaleria i els esdeveniments massius en interiors. També Catalunya i les Balears ja el tenen en vigor.