Decisió imminent del Govern

Catalunya ultima l’extensió del passaport Covid a restaurants, cines i teatres

Catalunya ultima l’extensió del passaport Covid a restaurants, cines i teatres

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
EFE

A mesura que s’acosta la decisió del Govern (tot apunta que serà aquest dimarts) sobre l’extensió de l’exigència del passaport Covid a Catalunya, sorgeixen més veus defensant la necessitat d’aquest certificat per contenir la sisena onada. Aquest diumenge s’ha pronunciat en aquest sentit la directora del Servei Català de Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, que s’ha mostrat partidària de demanar el passaport Covid per entrar en espais tancats, com restaurants, casaments, festes i, fins i tot, teatres i cines, en definitiva, en llocs interiors on s’acumula molta gent. Craywinckel va donar per fet que el Consell Executiu aprovarà aquesta extensió dimarts.

En declaracions a TV-3, Craywinckel ha argumentat que «han caigut molt» mesures com l’ús de la mascareta, la distància social i el rentat de mans, quan entrem en un període en què la majoria d’activitats es porten a terme en llocs tancats, a causa del fred. Davant d’aquesta situació i l’«altíssima contagiositat» de la Covid, s’ha mostrat partidària del passaport Covid que, ha recordat, no és només per acreditar que el seu portador està vacunat, sinó que disposa també d’un resultat negatiu amb una PCR o test d’antígens.

Recerca d’infermeres

La responsable de CatSalut ha defensat una «estratègia de captació de professionals sanitaris d’infermeria d’altres comunitats autònomes» i ha apostat per oferir-los a Catalunya «bones condicions perquè vinguin aquí».

A més, ha assegurat que la Generalitat mantindrà els contractes Covid, i així ho ha pressupostat, perquè altrament «el sistema patirà, així que s’ha optat per «fer un esforç extraordinari amb els fons habituals» i per això reclamen des del Govern el manteniment dels fons Covid que el Govern vol suprimir.

L’amenaça de la grip

Craywinckel ha afirmat que no poden permetre’s no preocupar-se per la possibilitat que hi hagi a Catalunya una nova onada de la Covid, especialment davant l’arribada del fred i de la grip.

«Estem en un entorn –ha explicat– que quan intentem replegar-nos de la Covid i tornar a l’estratègia d'atenció habitual de la població tenim poc descans», i ha recordat que aquest any torna la grip, «n’hi haurà més que l’any passat» i «hi haurà feina».

Davant aquesta situació i per evitar el col·lapse de l’atenció primària, des de CatSalut es proposen estratègies organitzatives com definir «molt bé» els circuits de les visites, mantenint aquelles que es fan en línia, «perquè no tot s’arregla dient ‘dobleu torns que ja cobrareu’», ha assegurat.

Recuperar els tests massius

A més, es proposen recuperar els punts per fer tests d’antígens i PCR de manera «massiva», amb l’objectiu de treure pressió a l’assistència primària, recuperar la seva activitat normal i l’atenció a altres malalties, i no haver de desprogramar altres activitats.

En aquest sentit, ha expressat la seva preocupació, no tant per les xifres de les llistes d’espera com per l’estat de salut dels pacients, i ha assegurat que la majoria de les intervencions es porten a terme dins del temps de garantia establert.

Notícies relacionades

La directora del CatSalut ha recordat que continua vigent el decret d’urgència que obliga el sector privat a treballar per al públic quan és necessari, tot i que la voluntat de la Generalitat és acabar amb aquesta situació a finals de gener.

Gemma Craywinckel ha insistit en la necessitat de vacunar-se i ha remarcat que a l’arribar a percentatges de més del 80% o el 90% «un petit percentatge incrementa moltíssim la protecció, canvia com de la nit al dia», per la qual cosa ha animat de nou la població a vacunar-se, especialment a la franja d’edat entre els 30 i els 50 anys.