Debat obert

Els experts defensen el passaport Covid per evitar mesures més severes

  • Científics i sanitaris argumenten que l’extensió d’aquest document podria ser clau per minimitzar aquest nou auge de contagis

  • Trilla demana que aquesta mesura s’apliqui amb garanties per evitar fraus

Els experts defensen el passaport Covid per evitar mesures més severes

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Mentre la pandèmia de Covid-19 torna a agafar força en diversos punts d’Europa, a Espanya es reobre el debat sobre una de les mesures de prevenció més consensuada entre els experts i més debatuda en els tribunals; el passaport Covid (també conegut com a ‘green pass’). Ara com ara, l’exigència (o no) d’aquest certificat no depèn de les comunitats autònomes. Per això mateix, davant el repunt de contagis dels últims dies, són diverses les regions que han plantejat estendre el seu ús.

A Catalunya, per exemple, tot apunta que la Generalitat es pronunciarà aquest mateix dimarts sobre si el passaport Covid (ja obligatori per accedir a discoteques i altres locals d’oci nocturn) també se sol·licitarà per accedir en llocs com bars, restaurants, cines i teatres. A la reunió del Procicat d’aquesta setmana assistiran representants de la Conselleria de Cultura per avaluar l’impacte de la mesura en recintes culturals.

Segons expliquen diversos experts interpel·lats per aquest diari, l’extensió d’aquest document podria ser clau per minimitzar aquest nou auge de contagis. Tot i que l’èxit d’aquesta mesura, argumenten, depèn de quan i com s’apliqui. «Els passaports Covid no són garantia de risc zero, perquè el risc zero no existeix, però el seu ús pot reduir de manera significativa el risc de contagi en espais on conflueix molta gent, generalment sense mascareta, en entorns tancats», explica l’epidemiòleg Antoni Trilla, de l’Hospital Clínic. Vist el repunt dels indicadors dels últims dies, l’expert argumenta que l’expansió d’aquests certificats s’hauria d’aplicar al més aviat possible. «Mesures de prevenció com aquesta han d’aplicar-se abans que els contagis es disparin, perquè si no és molt complicat contenir l’expansió del virus. ¿L’alternativa? Si el virus segueix a l’alça arribarà el moment que haurem de tornar a limitacions d’aforament i horari», puntualitza l’expert.

L’ús d’aquests passaports sanitaris (que cobreixen tant vacunats amb dosi completa com persones que han passat la malaltia o que han donat negatiu a una prova diagnòstica) es postula ara com una eina més per intentar controlar l’expansió de la pandèmia. «Els certificats Covid podrien tenir un efecte tant individual com col·lectiu per frenar els contagis, sobretot perquè poden incentivar la vacunació contra el coronavirus», explica l’investigador Daniel López Codina, del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc), que certifica que, almenys a Catalunya, ja estem en l’arrencada de la «sisena onada» de la pandèmia de Covid-19. «Els passaports Covid són un primer pas, però si els contagis es desboquen és possible que s’acabin aplicant mesures més severes per frenar el virus», comenta. 

Preocupació pel desembre

«Ara mateix veiem que els números ja estan a l’alça, però el que més preocupa és què passarà al desembre amb el Pont de la Constitució i les festes de Nadal. Aquests moments es converteixen en escenaris ideals per a la transmissió perquè augmenta la interacció social i les trobades en espais tancats», argumenta Pere Domingo, coordinador Covid de l’Hospital Sant Pau. En aquest context, l’expert argumenta que l’expansió del certificat Covid és una mesura «necessària» i «coherent» per intentar limitar els contagis que, a més, suma el consens de científics i sanitaris. Tot i així, segons recorden a l’uníson tots els experts interpel·lats sobre aquesta qüestió, sigui quin sigui el futur dels passaports sanitaris, per frenar l’expansió de virus urgeix «no abaixar la guàrdia» amb cap de les altres mesures de prevenció.

Notícies relacionades

En aquests moments hi ha almenys tres raons per seguir alerta per la pandèmia, argumenta López Codina. Primer, per l’expansió de la variant delta (més contagiosa que les anteriors i responsable de brots més grans). Segon, perquè l’arribada del fred desplaçarà les trobades socials a espais interiors (cosa que augmentarà el risc de contagi). I tercer, perquè el cansament generalitzat amb la pandèmia dificulta continuar acatant les restriccions. «Entenc que tots estem cansats de tanta pandèmia però, tot i així, cal recordar que el comportament ciutadà pot fer que la pandèmia vagi en una direcció o una altra», recorda el científic.

La responsabilitat individual i col·lectiva també serà un element clau per al funcionament dels passaports Covid, esgrimeix Trilla. «No n’hi haurà prou amb exigir aquests certificats a l’entrada d’un restaurant o una discoteca si després no hi ha ningú que comprovi que el document és vàlid i la gent es ‘cola’ ensenyant qualsevol codi al mòbil. Si s’estén l’ús d’aquests documents cal tenir certes garanties, si no no servirà de res», comenta l’epidemiòleg.