Manifestació

Protesta feminista contra les violacions per submissió química

  • Més d’un centenar de persones alerten a Madrid sobre les agressions sexuals que, segons denuncien, estan tenint lloc en bars, sense consciència per part de les víctimes

Protesta feminista contra les violacions per submissió química
3
Es llegeix en minuts

Més d’un centenar de persones han protestat aquest dissabte a la plaça de Ópera de Madrid per alertar de les agressions sexuals que estan tenint lloc en bars i altres locals mitjançant «submissió química» a les víctimes.

Segons les dades ofertes a Efe per la Delegació del Govern, la xifra d’assistents a la concentració, organitzada per diversos col·lectius feministes, ha sigut d’unes 120 persones.

La protesta estava convocada sota el lema ‘Stop submissió química, per un oci nocturn segur per a les dones’ i ha transcorregut amb normalitat davant un local on una jove va denunciar aquest tipus de violació.

Una de les convocants d’aquesta protesta, la ‘influencer’ Sindy Takanashi, ha explicat que l’objectiu no és «boicotejar» l’oci nocturn sinó que aquest sector generi un «ambient segur per a les dones».

Takanashi ha reclamat uns protocols d’actuació coherents i el recolzament de les víctimes per part dels sanitaris i les forces i cossos de seguretat. També ha demanat que els locals d’oci nocturn col·laborin a mirar d’identificar on es donen aquest tipus de pràctiques i que formin els seus treballadors perquè sempre es posin del costat de les víctimes.

Pèrdua de consciència

La denúncia, a què ha tingut accés Efe, es remunta a la matinada del passat dia 7, quan la jove estava amb un amic de festa i va ser convidada a diverses consumicions per l’amo del local.

Temps després la jove va sentir «com si s’apagués el llum i no tenir consciència de res» i va recuperar la consciència quan estava sent agredida pel cambrer, segons consta a la denúncia. En aquest local s’havien produït anteriorment dos fets similars, segons va comprovar la víctima a les xarxes socials, cosa que va incloure en la denúncia.

L’amo d’aquest establiment ha negat els fets, en una conversa telefònica amb Efe. Fonts policials han explicat que la Policia Nacional va tancar una de les investigacions, la que es remunta al març, al revisar la declaració dels testimonis i de les càmeres de seguretat.

Denúncies

Segons ha informat la Delegació del Govern, la xifra d’agressions sexuals a Madrid durant els tres últims anys es manté estable, amb una mitjana de 80 denúncies al mes.

Els delictes sexuals que amb més freqüència es produeixen a la capital són els abusos sexuals, seguits, a gran distància, de les agressions sexuals, l’exhibicionisme i l’assetjament sexual.

En la majoria dels delictes d’índole sexual, l’agressor sol ser una persona coneguda en major o menor grau per la víctima; els casos en què no hi hauria cap relació entre la víctima i l’autor suposarien entre el 32 i el 37% del total dels casos.

En les dades relatives a la submissió química, en moltes ocasions les víctimes refereixen no recordar res del que ha passat o tenir severes llacunes en la seva memòria.

En tots aquests casos s’activa el ‘Protocol d’Actuació Coordinada dels Organismes Competents en matèria d’Agressions Sexuals’ amb la finalitat que el Metge Forense prengui les corresponents mostres de sang i orina que permetin, en el seu cas, determinar l’existència de tòxics en el seu organisme.

Les esmentades mostres són enviades, com dicta el protocol actual, al Laboratori Quimicotoxicològic de la Unitat Central d’Anàlisis Científiques de la Comissaria General de Policia Científica.

Casos resolts

Una vegada que es reben els informes emesos, s’observa que, en un elevat percentatge dels assumptes tramitats, la substància que fonamentalment es detecta és alcohol etílic en diferents graus de concentració, segons els casos, i en altres, drogues d’abús o medicaments.

Notícies relacionades

D’altra banda, en algunes ocasions la mateixa víctima manifesta que una tercera persona li ha hagut de subministrar la substància en qüestió sense haver-ne sigut conscient.

L’eficàcia de la Policia Nacional en els delictes contra la llibertat i indemnitat sexual a Madrid capital se situa entorn d’un 86% del total d’assumptes tramitats i investigats.