Mesures per frenar el contagi

¿Quines comunitats espanyoles volen exigir el passaport Covid?

Deu autonomies ja estudien imposar-lo, demanant moltes l’aval de la Justícia, tot i que exigeixen una estratègia nacional

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diverses comunitats autònomes de diferent signe polític han començat a pressionar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, perquè coordini a escala estatal la implantació del certificat Covid per accedir a determinats espais, de manera que, segons han dit alguns executius autonòmics, es pugui donar empara jurídica a les comunitats per prendre una mesura que ja ha sigut tombada anteriorment per diversos tribunals superiors de Justícia.

En concret, comunitats com Andalusia, Castella i Lleó o Aragó, entre d’altres, han demanat ja la intervenció de la ministra Darias perquè elabori una estratègia nacional entorn del certificat Covid, i que, d’aquesta manera, les comunitats autònomes evitin prendre altres mesures relacionades amb les restriccions d’horari o aforament. La mateixa titular de Sanitat es va expressar aquest dimecres sobre aquest afer, defensant que les comunitats autònomes tenen un «camí obert» per sol·licitar aquest passaport de vacunació, basant-se en una resolució judicial del Tribunal Suprem que exposava que aquest passaport de vacunació estaria justificat en determinats àmbits territorials concrets, en un espai acotat, atenent la situació epidemiològica.

Mantenir els consensos

En termes semblants es va pronunciar aquest dijous la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, que ha dit entendre la preocupació de les comunitats, però ha incidit que s’han de mantenir els consensos articulats fins ara al si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

En qualsevol cas, des d’aquestes comunitats continuen reclamant l’estratègia estatal per donar seguretat jurídica a aquesta mesura i que no es generi «inequitat», tal com ho va verbalitzar el conseller de Salut d’Andalusia, Jesús Aguirre. «No val que la ministra digui que cada comunitat faci el que li doni la gana i després cada Tribunal Superior de Justícia fa també el que vol, i arribem a una inequitat dins de totes les comunitats autònomes», va proclamar el conseller andalús de Salut.

També es va pronunciar en aquest sentit el mandatari autonòmic socialista d’Aragó, Javier Lambán, que va demanar expressament a Darias que «accentuï la seva sensibilitat» i adopti «algun tipus de mesura» per donar cobertura legal a les comunitats autònomes, recordant que la Justícia va tombar el certificat Covid a la seva regió. En el cas del president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va reclamar al Govern central que «exerceixi el seu lideratge» i adopti una decisió entorn de l’aplicació del passaport Covid a fi de «coordinar» les autonomies referent a la gestió de la pandèmia de Covid.

10 comunitats el sospesen

Aragó, Canàries, Múrcia, País Basc, Catalunya, País Valencià, Navarra, Galícia, Andalusia i Castella i Lleó són les comunitats autònomes que han anunciat, a data d’aquest dijous, que estan estudiant la possibilitat d’implantar el passaport Covid per accedir a determinats espais.

Així, ja són 10 les comunitats autònomes que estan sospesant aquesta possibilitat del passaport de vacunació, després que en les últimes hores se sumessin Galícia, Andalusia i Castella i Lleó a aquesta llista per evitar adoptar altres restriccions que tinguin a veure amb limitacions d’aforament o d’horari davant l’increment dels contagis.

Catalunya ja té l’aval

Notícies relacionades

De fet, moltes d’aquestes 10 regions ja han elevat la seva sol·licitud al seu Tribunal Superior de Justícia. És més, aquest mateix dijous la Justícia va avalar prorrogar durant dues setmanes les restriccions sanitàries en vigor a Catalunya, que inclouen l’obligatorietat d’utilitzar el certificat Covid en l’oci nocturn i per accedir a banquets, celebracions i actes socials en hotels i restaurants en què hi hagi ball en recintes tancats.

Per la seva part, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) es reunirà dilluns per deliberar sobre la sol·licitud del Govern basc d’autorització per poder implantar a Euskadi el passaport Covid. És previsible que aquell mateix dia es conegui si el tribunal basc avala aquesta mesura.