Repunt notable de la sismicitat

Una nova colada del volcà de la Palma avança a 70 metres/hora en direcció al mar

  • Si la lava aconsegueix arribar a l’Atlàntic serà la tercera que ho fa després de la colada que va formar la fajana i la que ha cobert ja la platja de Los Guirres

Una nova colada del volcà de la Palma avança a 70 metres/hora en direcció al mar
1
Es llegeix en minuts
EFE

Una nova colada avança a 70 metres/hora entre les muntanyes de Todoque i La Laguna, en direcció al mar. Si ho aconsegueix serà la tercera vegada que la lava arriba a l’Atlàntic després de la colada que va formar la fajana i la que ha cobert ja la platja de Los Guirres.

El Departament de Seguretat Nacional (DSN) informa que l’aportació de lava del Cumbre Vieja continua per la zona central i en menor mesura pels tubs làvics cap als deltes, i des d’ahir a la tarda aquesta nova colada discorre entre les muntanyes de Todoque i La Laguna.

Des de dimarts a la tarda es manté un repunt notable de la sismicitat a profunditats intermèdies, en nombre i magnitud.

Aquesta matinada passada l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat a La Palma 68 sismes, un dels quals de magnitud 4,4, a 34 quilòmetres de profunditat, amb hipocentre a Fuencaliente i intensitat III-IV en una escala de XII.

La Palma va registrar ahir dimecres més de 300 terratrèmols, el nombre més alt en un sol dia des que va començar la crisi sísmica i posterior erupció del volcà, que compleix demà dos mesos d’activitat.

Aquest repunt es produeix després que des de fa diversos dies s’apreciés una tendència a la baixa a diversos indicadors de l’activitat del volcà, entre els quals la sismicitat.

Segons els experts, aquest repunt, unit a l’alta emissió de cendra, que ha fet que la qualitat de l’aire se situï en nivells desfavorables, podria deure’s a un reajustament o a una realimentació del sistema.

El volcà de La Palma ha alliberat a l’atmosfera en dos mesos d’activitat tanta quantitat de diòxid de sofre (SO2 com el que va emetre l’activitat humana als 28 països de la Unió Europea durant tot el 2019.

Notícies relacionades

És el càlcul que han realitzat dues de les institucions científiques que vigilen els gasos que expulsa a l’atmosfera l’erupció, el Institut Vulcanològic de les Canàries i la Universitat de Manchester (Regne Unit), amb especial seguiment del SO2.

Si l’emissió es compara amb igual període de temps, 59 dies, les quantitats alliberades de diòxid de sofre expulsades pel volcà de Cumbre Vieja multipliquen per set les emeses per tota la Unió Europea al llarg de dos mesos.