Per a 95 països

Acord per facilitar l’accés mundial a la píndola anti Covid de Pfizer

Acord per facilitar l’accés mundial a la píndola anti Covid de Pfizer

Reuters

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Pfizer va firmar un acord de llicència voluntària que ha de permetre l’accés a la seva píndola anti Covid més enllà dels països rics, una vegada que hagi sigut autoritzada, i lluitar així més eficaçment contra una pandèmia, que continua causant estralls a tot el món. El gegant farmacèutic nord-americà i l’organització Medicines Patent Pool (MPP), creada per Unitaid, han fet l’anunci de forma conjunta aquest dimarts.

Els fabricants de medicaments genèrics «que rebin subllicències podran oferir el nou medicament en associació amb el ritonavir (utilitzat contra el virus de la sida) a 95 països, que cobreixen prop del 53% de la població mundial», va precisar un portaveu d’Unitaid, Hervé Verhoosen, durant una trobada amb la premsa de l’ONU a Ginebra.

A principis de novembre, Pfizer, que ja comercialitza amb el grup alemany BioNTech una de les vacunes més eficaces contra la Covid, va indicar que el seu antiviral oral PF-07321332 tenia una eficàcia del 89% per prevenir una hospitalització o defunció entre els adults que presenten un risc elevat de desenvolupar un forma greu de la malaltia, segons resultats intermedis d’assajos clínic.

Amb aquest acord, Pfizer avança en el mateix camí que el seu competidor Merck, que va segellar un pacte similar amb MPP per al seu propi anti Covid oral, el molnupiravir, que exhibeix també una forta taxa d’eficàcia.

Aquests resultats prometedors encara han de ser confirmats, va remarcar Esteban Burrone, responsable de l’elaboració de polítiques d’MPP, en una entrevista amb l’AFP. Però si es validen, la disponibilitat «serà una qüestió de mesos i no d’anys», va assegurar.

¿Quins països se’n beneficien?

L’acord inclou tots els països de renda baixa i mitjana-baixa i de renda mitjana-alta de l’Àfrica subsahariana, així com els països de renda mitjana-alta que han arribat a aquest estatus en els últims cinc anys, va detallar Verhoosen.

Pfizer no rebrà regalies per les vendes als països de baixos ingressos i renunciarà a les seves regalies per les vendes a tots els països coberts per l’acord mentre la Covid-19 continuï sent considerada com una emergència de salut pública d’interès internacional per l’Organització Mundial de la Salut.

S’ha acusat Pfizer i altres grups farmacèutics d’haver afavorit els beneficis, venent la vacuna contra la Covid-19 als països que poden permetre-s’ho i participant així a augmentar la desigualtat entre països rics i pobres quant a l’accés a les vacunes.

Burrone va assenyalar que de moment es desconeix el preu del tractament. Segons Metges sense Fronteres serà d’uns 700 dòlars als països rics, similar al del molnuvipar, i el cost s’adaptarà per als altres països. MSF es va mostrar «descoratjat» per l’acord, que exclou l’Argentina, el Brasil, la Xina, Malàisia i Tailàndia, que tenen importants capacitats de fabricació de genèrics.

El tractament

Igual com el molnupiravir, el tractament de Pfizer, que es comercialitzarà com Paxlovid, s’ha d’administrar en un termini de 3 a 5 dies des de l’aparició dels símptomes.

Tot i que ja hi ha tractaments –principalment en forma d’anticossos sintètics–, són fàrmacs per a pacients que ja pateixen formes greus de la malaltia i que s’injecten per via intravenosa i, per tant, són complexos d’administrar.

Al contrari, una píndola o un comprimit pot receptar-se ràpidament al pacient, que pot prendre’l fàcilment a casa.

Notícies relacionades

Els tractaments de Merck i Pfizer, que també tindrien pocs efectes secundaris, preveuen deu dosis durant cinc dies.

En paral·lel, un antidepressiu que ja està en el domini públic, la fluvoxamina, va mostrar resultats encoratjadors en la prevenció de les formes greus de Covid-19, segons un estudi publicat a l’octubre per investigadors brasilers a la revista ‘Lancet Global Health’.