Protesta al desembre

¿Què és l’Eurovinyeta, un dels motius de la pròxima vaga de camioners?

El sector del transport ha anunciat una aturada de tres dies just abans de Nadal

¿Què és l’Eurovinyeta, un dels motius de la pròxima vaga de camioners?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El sector del transport està en peu de guerra. Fa uns dies, el Comitè Nacional de Transport per Carretera anunciava una vaga que es prorrogaria durant tres dies i que es produiria just abans de Nadal, entre el 20 i el 22 de desembre, per denunciar «l’estat d’abandonament» del Govern.

El comitè ha explicat que, després de diversos anys de negociació al voltant del paquet reivindicatiu, amb temes com la prohibició que els conductors realitzin la càrrega i descàrrega dels camions, la no-implantació de l’Eurovinyeta, l’aplicació obligatòria de la clàusula de revisió del cost del combustible i la construcció d’àrees de descans segures per als professionals, la paciència del sector s’ha esgotat. Però, ¿què és l’Eurovinyeta?

Es tracta d’un sistema de peatges que s’aplica al transport pesant a la carretera, i busca calcular la taxa de pagament d’un vehicle de grans dimensions en funció de la distància que recorri o les emissions contaminants que produeixi. El seu nom ve donat per l’adhesiu que s’enganxa en el vidre davanter del vehicle.

Raons mediambientals

En els seus inicis, l’Eurovinyeta es va implantar per raons mediambientals i per poder fer front als costos derivats de l’ús de les infraestructures viàries.

Notícies relacionades

Els governs de la Unió Europea han aprovat la reforma d’‘Eurovinyeta’ amb l’objectiu de substituir gradualment la taxa calculada en funció del temps de conducció per altres factors que recullen millor l’empremta ecològica, com la distància o les emissions de CO2.

La reforma ha sigut adoptada com a punt sense discussió en la reunió de ministres de Finances de la UE (Ecofin) i ara ha de ser aprovada també pel Parlament Europeu abans de la seva entrada en vigor. Quan això succeeixi, els Estats membres disposaran de dos anys per incorporar-la a la seva legislació nacional.

Temes:

Camions Vagues