El Senat avala la formació ‘online’ per treure’s el teòric del carnet de conduir

Una classe teòrica en una autoescola, a Barcelona.

Una classe teòrica en una autoescola, a Barcelona. / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La guerra entre autoescoles tradicionals i digitals, a compte del model de negoci i de la formació viària, s’ha saldat amb un acord que sembla que satisfà les dues parts. Les classes per obtenir la part teòrica del carnet de conduir podran continuar sent online, tant per als centres de formació de proximitat com per part de les plataformes digitals. I aquestes últimes estaran obligades a tenir un local per província, com passa actualment.

La pugna entre els dos models de negoci s’ha agreujat en les últimes setmanes a causa de la tramitació parlamentària de la reforma de llei de trànsit destinada a renovar el carnet per punts i augmentar la sanció davant algunes infraccions, com conduir amb el mòbil. Si bé la norma conté molts altres preceptes, com l’obligació de portar casc amb els patinets elèctrics o l’article 62, que és el que ha enfrontat les autoescoles tradicionals amb les digitals, que han aconseguit fer el salt gràcies a la pandèmia.

Notícies relacionades

Durant el confinament i els mesos posteriors, molts aspirants a conductors van optar per les plataformes d’internet davant la impossibilitat de les classes presencials o la por del contagi. I també les autoescoles tradicionals, que majoritàriament ja oferien classes del teòric ‘online’, van ampliar aquesta opció. Les classes destinades a aprovar l’examen pràctic, evidentment, continua sent qüestió d’asseure’s amb el professor al cotxe i dedicar-hi hores fins a aprendre a espavilar-se als carrers i autopistes correctament.

Les autoescoles digitals van aconseguir una petita victòria quan la llei va passar pel Congrés. Van aconseguir, gràcies a l’afany de Ciutadans, poder operar a tot Espanya, tot i que tinguin un sol local. Però aquesta possibilitat de negoci va revoltar els centres de formació tradicionals, que van iniciar una campanya per convèncer els partits de la necessitat que el sistema no canviï.