35 anys en coma: ¿una història real o ficció?
La vida del gallec Manel Monteagudo, autor del llibre ‘De mariño a poeta’, en tela de judici

La història de Manel Monteagudo, un escriptor natural del ‘concello’ d’Outes, Noia, a la província de la Corunya, ha fet, sense que ell ho pretengués, la volta al món. I ho ha fet perquè així ho ha volgut explicar ell, a través del seu llibre ‘De mariño a poeta’, en el qual fa un repàs de la seva vida centrant-se en els seus 35 anys en coma, i concedint nombroses entrevistes a mitjans de comunicació, un dels quals ‘Faro de Vigo’, mitjà pertanyent a aquest mateix grup, Prensa Ibérica, que va publicar una interessant xerrada amb l’escriptor el 29 d’octubre amb motiu de la presentació d’aquesta publicació a Pontevedra.
Però la que semblava una història increïble es perfila ara com a això: una cosa inversemblant. ¿Realment l’autor explica la veritat o només hi ha retalls precisos en tot el seu discurs? Premsa escrita, ràdios i televisions s’han fet ressò ara d’aquesta possibilitat i han convertit aquest gallec en ‘trending topic’.
Aquest diari va intentar sense èxit posar-se en contacte amb ell ahir a través de múltiples trucades, que en cap moment va respondre, malgrat que la intenció tan sols era aclarir alguns punts sobre la seva vida.
La veu d’alarma que la seva història no és certa l’han donat els seus propis veïns, així com altres coneguts
La veu d’alarma que la seva història no és certa l’han donat els seus propis veïns, així com altres coneguts, assegurant que el van veure portant una vida normal en els anys en què ell assegura haver estat en coma, entre 1979 i el 2014, quan afirma que es va despertar. Els comentaris sobre la seva persona són, en lguns casos, veritablement durs, per això s’entén que ell hagi decidit desconnectar i no respondre les trucades.
Anem al principi. Manel Monteagudo, pseudònim de José Manuel Blanco Castro, es va embarcar en altura com a oficial electricista i quan tenia 22 anys va tenir un accident al caure des d’una altura de sis metres en un vaixell de càrrega rumb a l’Iraq. Així ho va explicar a ‘Faro’ a finals d’octubre.
A partir d’aquell moment no recorda res, fins que es va despertar 35 anys després a casa seva, amb la que era la seva nòvia al seu costat.
«Em vaig despertar en una habitació que no coneixia, aquí on continuo vivint. No reconeixia res, estava molt sorprès, no entenia res. De sobte ve una senyora, amb cabells blancs, i es llança a sobre meu plorant. Quan li vaig veure la cara vaig reconèixer la meva nòvia de llavors», va narrar a aquest diari.
Ella li va presentar les seves dues filles en comú i, poc després, es va convertir en avi.
És el tema dels anys de naixement de les filles un dels que no acaba de quadrar en dates amb la història que explica Manel Monteagudo, tot i que l’explicació en aquest sentit seria ben simple i són totalment innecessaris, i estan fora de lloc, els judicis morals sobre això tenint en compte el llarg període en què la seva parella s’hauria trobat sola. Però la qüestió no és aquesta, sinó que alguns dels seus veïns afirmen haver vist junta «tota la família pel carrer», cosa que desmentiria almenys bona part de la història.
«Em vaig despertar en una habitació que no coneixia, aquí on continuo vivint. No reconeixia res. Ve una senyora, amb cabells blancs, i es llança a sobre meu plorant. Quan li vaig veure la cara vaig reconèixer la meva nòvia de llavors», va explicar a ‘Faro’ a l’octubre
Hi ha altres qüestions que també la posen en dubte, com una notícia publicada per ‘Faro’ l’abril de 1992, en la qual un mariner de Noia anomenat José Manuel Blanco Castro, tripulant del pesquer corunyès ‘Marcelo’, va haver de ser evacuat després de patir una insuficiència respiratòria quan navegaven per aigües del Gran Sol. En cas de tractar-se d’ell, ja que coincideixen el seu nom i procedència, tampoc quadrarien les dates.
També és curiós el fet que en altres mitjans de comunicació va concedir entrevistes fa anys assegurant que havia patit «amnèsia», no estat vegetatiu.
La història de Manel Monteagudo la recolza el fet que va estar ingressat durant anys, segons afirma, en un hospital de l’Iraq, un fet difícilment demostrable des d’Espanya, i més tractant-se d’aquest país. «Vaig haver d’aprendre a caminar, a llegir, a parlar bé, tot i que no del tot bé, perquè a l’hospital de l’Iraq em van malmetre les cordes vocals amb un tub. Aquesta no és la meva veu anterior. També vaig haver d’aprendre a escriure», va afirmar en la seva entrevista a ‘Faro’.
Notícies relacionadesI ho va fer ràpidament, perquè des que va tornar «a la vida real» ja ha escrit quatre llibres amb aquest que promociona ara. «En vaig fer també un d’autoeditat per la meva filla, que, per cert, va tenir tan bona acollida que en vam fer 300 exemplars més», va informar.
Ara només el temps, o ell mateix, dirà si ‘De mariño a poeta’ és l’obra d’un autor sincer o si algun tipus de dura experiència vital per la qual va poder passar o si les seqüeles l’han portat a exagerar o fins i tot confondre el seu passat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Finances personals ¿Pagar deutes o estalviar? Això és el que has de fer segons Pedro Becerro, expert en finances personals
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA