Augment en 20 anys

Més de 22 milions de nadons no van ser vacunats contra el xarampió el 2020

  • En les últimes dues dècades la vacuna contra la malaltia ha evitat més de 30 milions de morts a tot el món

Més de 22 milions de nadons no van ser vacunats contra el xarampió el 2020

Elisenda Pons

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Més de 22 milions de nadons no van rebre, el 2020, la primera dosi de la vacuna contra el xarampió (3 milions més que el 2019). Això suposa un augment més gran en dues dècades i «crea condicions perilloses perquè es produeixin brots», segons adverteixen un nou informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC).

El 2020

L’any anterior els casos de xarampió notificats van disminuir en més del 80%, tot i que, el document adverteix que «també es va deteriorar» la vigilància d’aquesta malaltia. Això va passar perquè, en més d’una dècada, mai s’havien realitzat tan pocs anàlisis del virus en un laboratori.

A més, el 2020, coincidint amb els pitjors moments de la pandèmia, la cobertura de la primera dosi de vacuna contra el xarampió es va reduir i només el 70% dels nens van rebre la segona, molt per sota del 95% de cobertura necessari per protegir les comunitats de la propagació del virus del xarampió.

Per agreujar les deficiències d’immunitat de tot el món, a causa de la pandèmia de Covid-19, 24 campanyes de vacunació contra el xarampió a 23 països van ser posposades. Això va deixar més de 93 milions de persones en risc de contraure la malaltia. Aquestes campanyes suplementàries són necessàries en aquells llocs on la gent no ha rebut les vacunes que contenen xarampió a través dels programes d’immunització de rutina.

L’OMS i els CDC adverteixen

«Les deficiències en la vigilància, les proves i la notificació del xarampió posen en perill la capacitat dels països per prevenir brots d’aquesta malaltia altament infecciosa», apunten l’OMS i els CDC. «Un gran nombre de nens no vacunats, els brots de xarampió i la detecció i el diagnòstic de la malaltia desviats per recolzar les respostes de la Covid-19 són factors que augmenten la probabilitat de morts relacionades amb el xarampió i les complicacions greus en els nens. Hem d’actuar ara per enfortir els sistemes de vigilància de la malaltia i tancar les bretxes d’immunitat, abans que els viatges i el comerç tornin als nivells prepandèmics, per prevenir brots mortals de xarampió i mitigar el risc d’altres malalties prevenibles per vacunació», insisteix Kevin Cain, director d’Immunització Global dels CDC.

Necessitat de la vacuna

«Tot i que els casos de xarampió notificats van disminuir el 2020, les dades indiquen que probablement estiguem veient la calma que precedeix a la tempesta, ja que el risc de brots continua augmentant a tot el món. És fonamental que els països es vacunin al més aviat possible contra la Covid-19, però això requereix nous recursos perquè no es produeixi a costa dels programes d’immunització essencials. La immunització rutinària ha de protegir-se i reforçar-se; altrament, correm el risc de canviar una malaltia mortal per una altra», explica Kate O’Brien, directora del Departament d’Immunització, Vacunes i Productes Biològics de l’OMS.

Notícies relacionades

Tot i que el xarampió és un dels virus humans més contagiosos del món, és possible prevenir-lo gairebé per complet mitjançant la vacunació. Es calcula que en aquests últims 20 anys la vacuna contra el xarampió ha evitat més de 30 milions de morts a tot el món. Aproximadament, les morts per xarampió es van reduir d’1,07 milions el 2000 a 60,7 mil el 2020. El 2020, el nombre de casos de xarampió que hi havia a tot el món era, aproximadament, de 7,5 milions.

La transmissió de la malaltia dins de les comunitats no només significa que hi ha una escassa cobertura de vacunació contra el xarampió, sinó que a més, els serveis sanitaris no arriben a les poblacions amb més risc.